Jan
23

Evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu

V petek, 20.1.2012, se je začel teden preprečevanja raka na materničnem vratu (RMV).

Rak na materničnem vratu lahko preprečujemo s cepljenjem in rednimi ginekološkimi pregledi (več na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php?option=com_content&view=article&id=101:humani-virusi-papiloma-hpv-in-rak-na-materninem-vratu-rmv&catid=43:nalezljive-bolezni&Itemid=221).

Leta 2009 je v Sloveniji za rakom na materničnem vratu zbolelo 129 žensk, še leta 2003 pa 210. Več kot polovica vseh žensk, ki zbolijo za rakom materničnega vratu, ne hodi na redne ginekološke preglede. Zato je treba ženske spodbujati, da se vsake tri leta naročijo na preventivni pregled pri izbranem ginekologu ali pa da se odzovejo vabilu na pregled in odvzem brisa materničnega vratu. V brisu materničnega vratu strokovnjaki ugotavljajo prisotnost sprememb, ki so lahko sumljive za razvoj raka.

Od oktobra 2010 lahko ginekolog pri ženskah s sumljivim brisom opravi tudi t.i. triažni test HPV, ki odkriva prisotnost visokotveganih (rakotvornih) HPV pri ženskah s predrakavimi spremembami materničnega vratu.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information