Humani virusi papiloma - HPV in rak na materničnem vratu - RMV

Trajne okužbe z različnimi virusi naj bi povzročale predvsem raka na jetrih, materničnem vratu, zunanjem spolovilu, nožnici, želodcu, limfatičnem tkivu in mehurju. Okužbe z anogenitalnimi humanimi virusi papiloma (HPV) so najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki se pri mladostnikih lahko pojavi v 30% do 40% že nekaj mesecev po prvem spolnem odnosu. Tveganje za okužbo s HPV je v celotnem življenju do 80%. Različne bolezni, ki jih povzročajo okužbe s HPV pri ženskah in pri moških, so odraz različnih spolnih odnosov: nepenetrantnih, penetrantnih, vaginalnih, oralnih, analnih, hetero in homoseksualnih.

Nujen pogoj za nastanek raka na materničnem vratu (RMV) je okužba z rakotvornimi humanimi papiloma virusi (HPV). Najpogostejša rakotvorna HPV, ki povzročata RMV, sta HPV 16 in HPV 18. HPV okužba je zelo pogosta in se prenaša z intimnimi stiki ter je najpogostejša pri mladostnikih in mladih odraslih. Ljudje, okuženi s HPV, večinoma sploh ne vedo za okužbo in je ne prepoznajo.

Pri večini žensk okužba v osmih do dvanajstih mesecih spontano mine, pri okoli 10 odstotkih žensk pa se razvije trajna okužba, ki se lahko po več letih konča z rakom na materničnem vratu. Invazivni RMV se iz blagih do hudih predrakavih sprememb razvija več let, kar večinoma omogoča pravočasno ukrepanje, če ženska obišče ginekologa. RMV je pri ženskah v starosti od 34 do 49 let po pogostnosti med raki na drugem mestu. Vsako leto v Sloveniji odkrijejo več kot 1000 žensk, ki imajo hude predrakave spremebe, ki jih označujejo kot CIN 3.

V letu 2009 je v Sloveniji po podatkih Registra ZORA za RMV zbolelo 129 žensk. Vsako leto zaradi RMV umre od 30 do 40 žensk.

Proti okužbi z rakotvornimi HPV se je možno zaščititi s cepljenjem.V Sloveniji so za cepljenje proti HPV dostopna tri cepiva - dve štirivalentna in eno dvovalento cepivo. Cepljenje proti okužbam s HPV s štirivaletnim cepivom je bilo uvrščeno v program cepljenja v šolskem letu 2009/10 in je brezplačno za deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole. Poleg cepljenja šestošolk je v Sloveniji možno samoplačniško cepljenje prot HPV. A tudi pri deklicah in ženskah, ki so oziroma bodo cepljene, bodo nujno potrebni redni ginekološki pregledi in odvzemi brisov materničnega vratu, saj cepivo ne ščiti proti vsem genotipom HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu. Na žalost več kot tretjina žensk, ki zboli za rakom materničnega vratu, ne hodi redno na ginekološke preglede in odvzeme brisov materničnega vratu.

Proti HPV okužbi se lahko cepijo tudi moški. Več na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/cepiva-in-cepljenje/162-cepljenje-proti-hpv-okubam.

Dokazi o učinkovitosti cepljenja proti HPV na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/314-dokazi-o-uinkovitosti-cepljenja-proti-hpv.

 

 

 

 

 

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information