ZIKA virus/ZIKA bolezen

Zika virus prenašajo komarji iz rodu Aedes. Gostitelji virusa so ljudje in opice. Človek se okuži s pikom okuženega komarja, bolezen se med ljudmi ne prenaša. Do sedaj so poročali le o enem prenosu med ljudmi in sicer je v letu 2007 raziskovalec, ki je bil okužen, okužbo preko spolnega odnosa prenesel na svojo ženo.

Virus je bil odkrit 1947 pri makaki opicah v Ugandi, 1968 leta pa je bil prvič dokazan pri človeku. O bolezni so poročali iz držav tropske Afrike in JV Azije, od leta 2007 pa o bolezni poročajo tudi iz drugih držav (Severna in Latinska Amerika). Zika bolezen, dengo in  čikungunjo prenašajo komarji, ki so aktivni predvsem podnevi, zato je izredno pomembna zaščita pred piki komarjev (več informacij na http://drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/147-zaita-pred-pikiugrizi-insektov)

Znaki, ki so posledica okužbe z Zika virusom, se pojavijo pri 20 % okuženih in sicer od tri do 12 dni po piku komarja; 80 % okužb je asimptomatskih (okuženi ne ve, da je okužen). Običajno se pojavi gripi podobna bolezen, lahko se pojavi izpuščaj in vnetje očesne veznice. Težave običajno izzvenijo v sedmih dneh. Cepiva proti bolezni ni, zdravljenje je simptomatsko.

V Francoski Polineziji so v izbruhih z Zika virusom v letih 2013 in 2014 poročali o porastu avtoimunskih in nevroloških boleznih. Do sedaj vzročne povezave še niso dokazali, potekajo pa številne raziskave na tem področju.


Zika virus in nosečnost

V letu 2015 so odkrili virusno RNK v amnijski tekočini. To je bil prvi dokaz, da virus lahko preide posteljico (placento) nerojenega otroka.  V svetu intenzivno proučujejo morebitno povezavo z okužbo z Zika virusom v času zgodnje nosečnosti ter posledičnimi splavi in prirojenimi nepravilnostmi pri nerojenih otrocih in novorojencih. Iz več držav (prednjači Brazilija) poročajo predvsem o mikrocefaliji in možganskih okvarah. Za zdaj vzročna zveza med okužbo in prirojenimi nepravilnostmi ni potrjena.

Več informacij o Zika virusu je na spletnem naslovu CDC http://www.cdc.gov/zika/geo/index.html

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information