IMPETIGO CONTAGIOSA (krastavost, piodermija)

Pri impetigo contagiosa gre za gnojno vnetje kože, ki je zelo nalezljivo. Okužbo povzročajo bakterije: betahemolitični streptokoki skupine A in/ali stafilokoki. Vnetje je v glavnem omejeno na vrhnje sloje kože, pojavlja pa se predvsem v vročini, ki jo spremlja vlaga.

Največkrat obolevajo otroci v predšolskem obdobju. Bakterije kožo najprej poselijo, nato pa skozi drobne razpoke vstopijo v kožo in povzročijo okužbo. Na začetku so prisotni mehurčki, nato kraste; otrok običajno nima drugih težav. Okužba se lahko pri otroku hitro širi, prav tako se prenaša v kolektivu z neposrednim stikom oziroma preko okuženih predmetov, ki pridejo v stik s poškodovano kožo.

Diagnozo postavi zdravnik na podlagi značilnega videza sprememb.

Zdravljenje je praviloma simptomatsko in sicer s čiščenjem kože, uporabo obkladkov in antibiotičnih krem. Zdravljenje s kremami običajno traja 7 dni, redko je potrebno zdravljenje s sistemskimi antibiotiki.

Otrok se lahko vključi v kolektivno varstvo, če so kožne spremembe pokrite; če gre za zdravljenje s sistemskimi antibiotiki, pa se lahko vrne v vrtec/šolo po 48 urah od začetka zdravljenja.

Za preprečevanje širjenja obolenja je potrebna dobra osebna higiena, saj gre za zelo kužno bolezen.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information