Limfatična filariaza

limfatina_filariaza_zemljevid

Bolezen je razširjena v 80 državah po svetu (glej zemljevid), povzročajo pa jo drobne glistice-filarije. Največ okužb povzroča Wunchereria bancrofti, v Aziji pa filarijazo povzročata tudi  Brugia malayi in Brugia timori.

Okužbo med ljudmi prenašajo komarji različnih vrst. Odrasla glista živi v mezgovnicah in bezgavkah okuženih ljudi. Človek je edini končni gostitelj.
Samice so dolge do 9 cm, samci so za polovico krajši. Življenjska doba črvov je od 5 do 7 let. Pri  okuženih osebah pride do kroničnega vnetja bezgavk, limfne žile se zamašijo. Posledica je otekanje okončin. Pri moških pogosto pride do močnega povečanja mod.  Za bolezen se uporabljajo tudi drugi izrazi, npr. elefantiaza, slonovica.

limfatina_filariaza

Okužbi so izpostavljeni predvsem domačini, turisti imajo za okužbo majhno tveganje.
Med preventivnimi ukrepi je najpomembnejše upoštevanje nasvetov, s katerimi preprečujemo pike komarjev in uporaba repelentov.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information