Norice (vodene koze)

norice_1

Norice povzroča virus varicella-zoster (VZV). Gre za zelo nalezljivo bolezen, ki običajno prizadene otroke. Doba inkubacije (čas od okužbe do izbruha bolezni) je od 10 do 20 dni, več primerov je v hladnejših mesecih leta. Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami in z zrakom, redko kontaktno. Okuženi so kužni 2 dni pred začetkom izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužni 5 dni potem, ko so se iz vseh mehurčkov razvile kraste. Zaradi tega se norice eksplozivno širijo v vrtcih, saj so že kužni otroci na videz zdravi, s kašljanjem, govorjenjem in kihanjem pa sproščajo virus v zrak.

Po preboleli bolezni virus ostaja v celicah možganskih živcev, reaktivacija virusa pa se pokaže kot herpes zoster-pasovec, ki se najpogosteje pojavlja v starosti od 50 do 80 let, redko zbolijo otroci. Na koži, ki jo oživčuje prizadeti živec, se pojavi izpuščaj, ki običajno ne prehaja na drugo stran telesa. Od tod drugo ime-pasovec. Največkrat je prizadeta koža prsnega koša, bolezen spremlja pekoča bolečina.
Slika: Herpes zoster

herpes_zoster_1

Najznačilnejši znak noric, izpuščaj, zajame kožo celega telesa. Značilno je, da se izpuščaj pojavlja v zagonih, tako da so na koži sveži mehurčki in kraste. Izpuščaj lahko zelo srbi. Posamezne vzbrsti najdemo tudi na sluznicah ust in jezika, kjer se hitro razpočijo, bolijo, se pa kmalu zacelijo. Bolezen spremlja povišana telesna temperatura.

Skoraj 90% otrok do tretjega leta zboli, od 2% do 6% bolnikov ima zaplete, kot so pljučnica, sepsa, vnetje centralnega živčevja, nefrotski sindrom. Tveganje za hujši potek okužbe z VZV imajo novorojenci, če so porodnice 5 dni pred porodom ali 2 dni po njem imele norice, bolniki z oslabljeno imunostjo, odrasli, nosečnice. Virus noric se prenaša preko posteljice predvsem v prvih treh mesecih nosečnosti in lahko povzroči hudo okvara ploda.

Napoved izida noric je dobra, a kljub temu se smrtno končata 2 od 100.000 primerov. Smrtni izid je pogostejši pri odraslih kot pri otrocih.

Zdravljenje je simptomatsko, predvsem s sredstvi za zniževanje temperature.
Proti noricam se lahko zaščitimo s cepljenjem. Podatki kažejo, da je trajanje imunosti po cepljenju dolgotrajno, zaščita pred okužbo visoka, neželeni učinki po cepljenju redki, največkrat lokalizirani na mesto vboda (lokalna bolečina, rdečina, oteklina).  Več na: http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/cepiva-in-cepljenje/172-cepljenje-proti-noricam.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information