Listerioza - okužba z bakterijo Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes povzroča različne zdravstvene težave predvsem pri osebah z okvarjeno imunostjo (odpornostjo). Prenaša se iz živali na človeka, zato spada med bolezni, ki jih imenujemo zoonoze.
Listerije so osamili iz zemlje, prahu, živalske krme, vode, odplak ter iz iztrebkov različnih domačih in divjih živali (tudi ptic, rib, klopov, muh). Pri zdravih odraslih so listerije našli v iztrebkih pri približno 5% preiskovanih oseb. Pogosto pa je bacilonoštvo pri tesnih kontaktih bolnikov z listeriozo, saj so listerije našli pri slabi tretjini oseb, ki so bile v stiku z bolnikom.

Številna živila so kontaminirana z L. monocytogenes, predvsem surova zelenjava, sadje, nepasterizirano mleko in mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka (pasterizacija je postopek segrevanja živil, pri katerem se uniči veliko število mikroorganizmov).

Bakterija povzroča lokalne okužbe ali pa bakteriemijo in sepso (»zastrupitev krvi«), listeriozo novorojencev, meningoencefalitis (vnetje možganov in možganskih ovojnic) in je lahko vzrok za mrtvorojenost. Okužba s hrano, ki je kontaminirana Listeria monocytogenes, lahko povzroči akutno vnetje črevesja (enterokolitis).

Inkubacija (čas od okužba do pojava zdravstvenih težav) traja od 11 do 70 dni, povprečno 31 dni. Inkubacija pri enterokolitisu  je krajša.

Obolevajo predvsem ljudje z motnjami imunskega odziva (slabšo odpornostjo), vključno z alkoholiki, rakavimi bolniki, diabetiki, ledvičnimi bolniki, bolniki z AIDS-om in bolniki, ki so na terapiji s kortikosteroidi ali drugimi zdravili, ki vplivajo na odpornost (imunosupresivi), nosečnice (pri njih je tveganje za listeriozo 20-krat večje kot pri zdravih odraslih), novorojenčki, ljudje, ki so starejši od 60 let, vendar pa obolevajo tudi imunsko neprizadeti odrasli. Bolezen je v Sloveniji redka, listeriozo pa zdravimo z antibiotiki.

Način prenosa

Človek se okuži na več načinov:
- skozi usta s kontaminirano hrano;
- z neposrednim stikom s kužnim materialom;
- aerogeno-po zraku (vstopno mesto je očesna sluznica);
- plod v maternici se okuži preko posteljice ali pa se novorojenec okuži med porodom.

Ukrepi za preprečevanje okužbe

Priporočila za preprečevanje okužb z L. monocytogenes s hrano so splošna priporočila za varno pripravo hrane:
-  Surovo meso (npr. govedino, svinjino, perutnino), je pred zaužitjem potrebno temeljito toplotno obdelati, da temperatura v notranjosti doseže 75°C.
- Sadje in zelenjavo je potrebno oprati z neoporečno pitno vodo.
- Surovo meso je potrebno shranjevati ločeno od toplotno že  obdelanih in pripravljenih živil in delikatesnih izdelkov.

Nepasteriziro mleko in/ali mlečni izdelki iz nepasteriziranega mleka so lahko nevarni za okužbo (več informacij je dostopnih na http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/listeria_05082015.pdf.

Potrebno je temeljito umivanje rok in čiščenje nožev, pribora in delovnih površin po rokovanju s surovimi živili  in pred uporabo le teh za toplotno že obdelana živila in delikatesne izdelke.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information