Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju

Oslovski kašelj povzroča bakterija Bordetella pertusis, ki povzroča akutno okužbo dihal. Za bolezen so značilni napadi intenzivnega kašlja. Okužba se prenaša z drobnimi kapljicami, ki se sproščajo ob govorjenju, kašljanju in kihanju. Gre za zelo nalezljivo bolezen, doba inkubacije (čas od okužbe do pojava težav), je običajno od 7 do 10 dni. Bolniki so kužni na začetku bolezni in največ do treh tednov po pričetku kašlja. Če je bolezen ugotovljena na začetku in zdravljena z antibiotiki, so bolniki kužni še največ 5 dni po začetku antibiotičnega zdravljenja.

Oslovski kašelj je bolezen, ki ima dolg potek, saj traja več tednov. Na začetku se pojavijo težave, ki so podobne navadnemu prehladu s kašljanjem, izcedkom iz nosu, vročina ni nujno prisotna, zato se bolezen v tem obdobju pogosto spregleda. Sledi obdobje značilnih napadov suhega, dražečega kašlja, ki včasih spominja na riganje oslov; zaradi tega je bolezen poimenovana oslovski kašelj. Med kašljem bolnik težko vdihne in hlasta za zrakom, lahko tudi pomodri.  Pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev, lahko bolezen poteka neznačilno, saj se kašelj ne pojavi, ampak pride do motenj dihanja. Pri dojenčkih so pogosti resni zapleti, poleg že omenjenih motenj dihanja pogosto pride do pljučnice, prizadetosti možganov ali celo smrti.

Tako kot drugje po svetu tudi pri nas beležimo bolnike z oslovskim kašljem, tako med dojenčki, otroci in odraslimi. Preboleli oslovski kašelj ne zapušča doživljenjske imunosti, zaradi zaščite pa je pomembno cepljenja otrok, mladine in odraslih.

Ker se lahko dojenček, ki proti oslovskemu kašlju še ni bil cepljenje, okuži, svetujemo, da se nosečnice cepijo proti oslovskemu kašlju.  Če se nosečnica cepi, protitelesa, ki se po cepljenju tvorijo, preko posteljice vstopijo v otrokov krvni obtok in ga v prvih mesecih po rojstvu varujejo pred okužbo. Seveda pa cepljenje pred okužbo poleg dojenčka varuje tudi bodočo mamico.

Protitelesa začnejo skozi posteljico prehajati po 16. tednu nosečnosti, optimalen čas za cepljenje pa je čimprej po 24. tednu nosečnosti. Svetujemo, da se proti oslovskemu kašlju cepijo tudi družinski člani in svojci, ki bodo dojenčka obiskovali. Solidna zaščita po cepljenju proti oslovskemu kašlju nastane čez dva tedna.

Povsod po svetu nosečnice cepijo z mrtvim kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. Cepljenje je prav zaradi zaščite novorojenčkov proti oslovskemu kašlju priporočljivo v vsaki nosečnosti. Za cepljenje se lahko naročite v eni izmed ambulant Nacionalnega inštituta za javno zdravje; več informacij  je na spletni povezavi http://www.nijz.si/sl/ambulante.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information