Sep

Kakovost mleka - mleko iz mlekomata je treba toplotno obdelati

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v testu surovega mleka iz 22 mlekomatov ugotovila, da se tri kmetije lahko pohvalijo z zelo dobrim mlekom in tri z zelo slabim. ZPS potrošnikom svetuje, da mleko iz mlekomatov pred uporabo toplotno obdelajo, hkrati pa poziva državo k zakonski ureditvi prodaje surovega mleka.

Na testu so preverjali več parametrov in ugotovili, da so pomanjkljivosti med fizikalno-kemijskimi lastnostmi redke (vsebnost maščob in beljakovin), večinoma je bila ustrezna tudi temperatura mleka pri točenju. Več pomanjkljivosti pa so ugotovili  pri izpolnjevanju mikrobioloških meril (preverjali so število somatskih celic, skupno število mikroorganizmov, število enterobakterij in E. coli ter vsebnost Listeria monocytogenes), kar pa v ZPS pripisujejo pomanjkanju ustreznejše zakonodaje, ki bi merila natančneje določila.

Na včerajšnji novinarski konferenci ZPS je Tanja Pajk Žontar pojasnila, da je nujna boljša kontrola mleka iz mlekomatov, saj je bila v mleku prisotna tudi bakterija Listeria monocytogenes, vendar njenega števila niso ugotavljali.

Na testu se je najslabše odrezalo mleko iz kmetije Frešer (mlekomat v mariborskem Eleclercu), Žgajnar (mlekomat na koprski tržnici) in Gašperlin (mlekomat pri piceriji Silvester v Kranju). Z zelo dobrim mlekom pa se po ugotovitvah ZPS lahko pohvalijo kmetije Potokar (mlekomat v ljubljanskem Eleclercu), Jernuclevi (mlekomat na Novem trgu v Postojni) in Marn (mlekomat pri Mercatorju v Trebnjem).

Predsednica ZPS Breda Kutin je pojasnila, da v preteklosti prodaja surovega mleka v Sloveniji zaradi varovanja zdravja potrošnikov ni bila dovoljena. V nekaterih evropskih državah, kjer je prodaja surovega mleka dovoljena (Italija, Madžarska, Velika Britanija), je to mleko označeno z opozorilom, da ga je treba prekuhati. Kutinova ocenjuje, da v Sloveniji potrebujemo ustrezen pravilnik o prodaji surovega mleka ter nadzor in upa, da bosta ministra za zdravje in kmetijstvo poziv ZPS k ureditvi tega področja podprla.

Veterinarska uprava

Kot je včeraj pojasnila generalna direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs) Vida Čadonič Špelič, so lani, ko so od zdravstvene inšpekcije pridobili nadzor nad mlekomati, z nadzorom začeli na začetku, na mestu nadzora, torej v hlevu. Po njenih pojasnilih so pregledali vse hleve, ki so lani dajali mleko v mlekomate, poleg tega ima Vurs nadzor nad varstvom živali, od katerih gre mleko v promet. Lani so opravili tudi nadzor nad 29 mlekomati in v dveh vzorcih našli listerijo.

Letos pa bo Vurs preveril mleko v vseh mlekomatih. Do konca julija so jih pregledali 43 od 92 in v treh vzorcih so našli bakterijo Coxiella burnetii, ki lahko povzroča mrzlico Q. Čadonič Špeličeva je zatrdila, da bodo ob najdbi bakterij, ki jih ne sme biti v mleku, ustrezno ukrepali.

Čadonič Špeličeva je pojasnila, da Vurs ni dobil uradnega obvestila o izsledkih testa. Po njenih zagotovilih je slovenska zakonodaja usklajena z evropsko. Če nosilec dejavnosti s svojimi notranjimi kontrolami zagotavlja, da je mleko primerno za uživanje, tudi če ni toplotno obdelano, potem ni potreben napis, da je mleko potrebno toplotno obdelati, je pojasnila.

Vir: STA, 7. 9. 2011