Salmoneloze - okužbe s salmonelami

Salmoneloza je resno nalezljivo vnetje črevesja, ki ga povzroča bakterija salmonela. Vir okužbe je živilo živalskega izvora, najpogosteje perutnina in jajca ali pa bolnik, prebolevnik oziroma bacilonosec. Bacil se masovno izloča z blatom okužene živali, bolnika oz. bacilonosca in se preko okuženih rok, predmetov, hrane prenaša na zdrave osebe. Glede na to, da je rezervoar povzročitelja najpogosteje žival, se bolezen pogosto širi preko okužene hrane, posebno mesa in mesnih izdelkov. Vstopna vrata bacila so usta.

salmonela

Obolenje nastopi v času od 12 ur do 3 dni po okužbi, odvisno od masovnosti okužbe. Navadno se začne s slabostjo, bolečinami in krči v trebuhu, včasih bruhanjem in izrazito drisko.  Odvajanje blata je pogosto. Bolezen v prvih dneh spremlja povišana temperatura in pomanjkanje apetita. Bolnik se zaradi bolezni zelo hitro izčrpa, zaradi izgube tekočine pa pride do izsušitve. Bolezen traja od nekaj dni do dveh tednov, odvisno od oblike bolezni. Pri lažjih okužbah lahko določeni znaki bolezni izostanejo, možna pa je tudi okužba brez znakov bolezni.

Bolezen je posebej nevarna za starejše osebe in otroke. Tudi bolniki z lažjo obliko bolezni izločajo bacile in ostanejo bacilonosci. Izločanje bacilov praviloma ne preneha z izboljšanjem bolezni, prebolevnik lahko ostane bacilonosec tudi več mesecev.  Prenehanje izločanja salmonele lahko v teh primerih ugotovimo le z mikrobiološkimi preiskavami blata.

Za preprečevanje okužbe s salmonelo je obvezno upoštevati naslednje ukrepe:

  • Obvezna je dosledna osebna higiena, predvsem umivanje rok, posebno po uporabi sanitarij in pred začetkom dela z živili ter ob vsakem prehodu iz ene vrste na drugo vrsto živil (surova in toplotno že obdelana oziroma gotova živila).

  • Pomembna je ustrezna toplotna obdelava živil živalskega izvora (meso, jajca), kar pomeni, da je potrebno v sredini zagotoviti temperaturo vsaj 70C. Pri tej temperaturi se bakterije uničijo. Uživanje tako obdelanih živil, če seveda ne pride do naknadne okužbe zaradi nepravilne uporabe pribora, posode, delovnih površin, okuženih s salmonelo, ne predstavlja tveganja za okužbo.

  • Vsi, ki so zaposleni pri delu z živili, se morajo vedno, kadar imajo prebavne motnje, nemudoma javiti pri zdravniku zaradi razjasnitve vzroka težav.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information