Klamidijske okužbe

Alenka Trop Skaza

Opis prve, v zgodovini najbolj znane klamidijske bolezni-trahoma, je eden najstarejših zapisov o nalezljivih boleznih pri človeku. Poznamo več vrst klamidij, ki povzročajo bolezni pri ljudeh in živalih (Tabela).

klamidije


BOLEZNI, KI JIH POVZROČA CHLAMYDIA PSITTACI

C. psittaci prenašajo ptice in številne domače in divje živali. Ptičji sevi za človeka zelo nevarni in so okužbe pri ljudeh pogostokrat povezane z okužbami pri ptičih. Človek se okuži z vdihovanjem zraka, v katerem so klamidije ali z direktnim stikom z okuženim ptičem. Zelo redek je prenos okužbe iz človeka na človeka.

Okužba s C. psittaci lahko poteka brez bolezenskih težav, lahko pa gre za nenaden začetek z gripi podobnimi težavami. Pri težjih oblikah se razvije pljučnica. Poleg prizadetosti dihal lahko okužba s C. psittaci povzroči še vnetje srčne mišice, hepatitis (vnetje jeter), artritis (vnetje sklepov) in keratokonjunktivitis (vnetje veznice in roženice), Nezdravljene okužbe s C. psittaci  se končajo smrtno v 15 do 20%, ob pravilnem zdravljenju pa je smrtnost manj kot 1%.

BOLEZNI, KI JIH POVZROČA CHLAMYDIA PNEUMONIAE

C. pneumoniae povzroča bolezen le pri človeku. Povzroča okužbe dihalnih poti in komplikacije, ki prizadenejo različne organe. V zadnjem času je vedno več poročil o povezavi med okužbo s C. pneumoniae in aterosklerozo ter srčno žilno boleznijo in srčnim infarktom, čeprav natančna vloga C. pneumonie še ni znana. Okužbe s C. pneumoniae so pogostejše pri osebah, ki imajo organizirano skupno bivanje (npr. domovi za starejše).

BOLEZNI, KI JIH POVZROČA CHLAMYDIA TRACHOMATIS PRI ODRASLIH

C. trachomatis povzroča okužbe samo pri ljudeh. Najpogosteje povzroča vnetje oči, sečil in rodil. Pri moških C. trachomatis najpogosteje povzroča vnetje sečnice (uretritis), nadmodka (epididimitis) ali vnetje zadnjika (proktitis), pri ženskah pa vnetje materničnega vratu (cervicitis), maternične votline (endometritis), jajcevodov (salpingitis), bartolinitis (vnetje žleze), vnetje sečnih poti in proktitis. Redkeje so prizadeti tudi drugi organi.

Trahom in klamidijski keratokonjunktivitis (vnetje očesne veznice)

Zaradi trahoma je prizadetih 500 milijonov ljudi po svetu. Trahom je bolezen, ki je povezana z revščino in umazanijo. Klamidije se prenašajo z direktnim dotikom ali z izločki veznice. Zaradi vnetja veznice se pričnejo veke obračati navznoter (entropion) in trepanice drgnejo po roženici (trichiasis). Ranice na roženici se celijo z brazgotinjenjem, kar ima za posledico okvaro vida in slepoto. V Sloveniji je bil v 19. in v prvi polovici 20. stoletja trahom pogost v Prekmurju.

Vnetja sečil in rodil, ki jih povzroča Chlamydia trachomatis

Klamidijski uretritis
C. trachomatis povzroča pri moških najpogosteje vnetje sečnice-uretritis. Znaki okužbe se pojavijo od 7 do 21 dni po spolnem stiku z okuženim partnerjem. Pojavijo se v obliki težav pri uriniranju, izcedkom, ki je običajno bister, lahko pa tudi gost in gnojen. Včasih je znak okužbe le skelenje v sečnici brez izcedka. Pri moških lahko klamidijski uretritisi potekajo tudi brez znakov okužbe. Take okužbe so spregledane in se ne zdravijo pravočasno. Pogosta je sočasna infekcija z gonokoki.

Akutno vnetje nadmodka-epididimitis
Pri moških, mlajših od 35 let, je C. trachomatis glavna povzročiteljica epididimitisa, ki običajno prizadene en nadmodek. Akutni epididimitis poteka s hudimi bolečinami in oteklino skrotuma. Bolnik pogosto urinira, ima pekoče bolečine in izcedek iz sečnice.

Pogonokokni uretritis
Največkrat gre za mešano okužbo z gonokoki (Neisseria. gonorrhoeae). Ko gonokokno okužbo pozdravijo, se klamidijska okužba nadaljuje.

Vnetje prostate (prostatitis)
Zanesljivih podatkov, da C. trachomatis povzroča prostatitis, ni. Raziskovalci pa opozarjajo, da je potrebno pri moških z vnetjem prostate, ki kljub običajnemu zdravljenju ne izzveni, pomisliti na okužbo s to bakterijo.

Vnetja materničnega vratu, vnetja v mali medenici in trebušni votlini pri ženskah
Pri ženskah C. trachomatis najpogosteje povzročajo vnetje sluznice materničnega vratu (cervicitis). Znamenja vnetja so sluzavognojni izcedek iz materničnega vratu, oteklina, rdečina in drobne krvavitve na materničnem vratu ter bolečine pri spolnem odnosu.

Najhujša komplikacija klamidijskega vnetja jajcevodov je zunajmaternična nosečnost in neplodnost. Pri ženskah okužbe organov male  medenice s C. trachomatis v 70 do 75% potekajo brez težav (asimptomatsko). Ocenjujejo, da do 60% nezdravljenih okužb napreduje v vnetje v mali medenici (pelvično vnetje).

Ženske s pelvičnim vnetjem imajo 10-krat večje tveganje za zunajmaternično nosečnost kot zdrave ženske. Komplikacija akutnega klamidijskega vnetja jajcevodov je akutni perihepatitis, pri katerem pride do vnetja sprednje stene jeter in potrebušnice (Fitz-Hugh-Curtisov sindrom). Pri nosečnicah lahko C. trachomatis povzroči okužbo plodovih ovojnic in tekočine (chorioamnionitis).

Reaktivni artritis
Reaktivni artritis je vnetje sklepov, ki se pojavi po okužbi črevesja ali sečnih poti. Običajno je vnet eden do največ štirje sklepi; vnetje se pojavi od 1 do 6 tednov po okužbi sečil ali črevesja.

Pogosteje so prizadeti sklepi spodnjih okončin. Približno 1% moških s klamidijskim uretritisom oboli za vnetjem sklepov.

Reiterjev sindrom
Za Reiterjev sindrom je značilno vnetje veznice (konjunktivitis), sečnice (uretritis) in sklepov (artritis). V glavnem se pojavlja pri mlajših moških, ki so nosilci antigen HLA-B27 (bolniki z ankiloznim spondilitisom).

BOLEZNI, KI JIH POVZROČA CHLAMYDIA TRACHOMATIS PRI OTROCIH

Novorojenčki se okužijo s C. trachomatis ob porodu, če imajo njihove matere klamidijsko vnetje materničnega vratu.  Približno 2/3 novorojenčkov se pri tem okuži s C. trachomatis.

Klamidijski konjunktivitis

Klamidijski konjunktivitis se razvije pri 20-50% otrok, ki se rodijo materam s klamidijskim vnetjem materničnega vratu. Pogostejši je pri otrocih, ki se rodijo prezgodaj. Bolezen se navadno prične med 3- in 12-tim dnevom življenja. Za bolezen je značilen skromen izcedek in vnetje veznice, ki je lahko samo enostransko. Hkrati z vnetjem veznice se lahko pojavi še vulvovaginitis, vnetje srednjega ušesa in nosne sluznice. Posledice nezdravljenega konjunktivitisa so brazgotine na veznici in roženici, ki lahko okvarijo vid.

Klamidijska pljučnica

Klamidijska pljučnica se razvije pri 10-20% tistih novorojenčkov, ki se rodijo materam s klamidijskim vnetjem materničnega vratu. Pri dojenčkih, ki so ob rojstvu zreli in zdravi, se pljučnica razvije v starosti od 1 do 6 mesecev. Pri nedonošenčkih in novorojencih, ki se rodijo s prirojenimi napakami pljuč in srca, pa se pljučnica pojavi 2 do 3 tedne po rojstvu. Pri nedonošenčkih in pri otrocih s prirojenimi okvarami lahko poteka pljučna bolezen težje in je za otroka lahko usodna. Ker se klamidijska pljučnica pojavlja v prvih mesecih življenja, so lahko pljuča trajno okvarjena.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information