Vnetja očesne veznice - konjunktivitis

Vzrokov za vnetje oči oziroma vnetje očesne veznice, ki mu rečemo strokovno konjunktivitis, je več. Najpogosteje vnetje povzročajo različne bakterije, virusi, do vnetja pa lahko pride zaradi alergije npr. na cvetni prah in pelode trav.

Bakterijski konjunktivitis

Za bakterijski konjunktivitis je značilno, da so oči rdeče, prisoten je gnojni izcedek, pogost je občutek tujka v očesu. Vid običajno ni prizadet. Bakterijski konjunktivitis zdravimi z antibiotiki.

Virusni konjunktivitis

Virusni konjinktivitis najpogosteje povzročajo adenovirusi, ki povzročajo manjše epidemije v vrtcih in drugih kolektivih.

Adenovirusi so skupina virusov, ki povzročajo vnetja dihal, oči, črevesja in sečnih poti. Virus se prenaša s tesnim stikom, z drobnimi kapljicami, ki se izločajo ob kašljanju, kihanju in govorjenju (z aerosolom) in fekalno oralno, ko po uporabi stranišča umivanje rok ni zadostno in se virus preko rok zanese v usta in različne površine.

Adenovirusi vstopijo v telo preko ust ali preko očesne veznice. Vnetje oči se po okužbi z adenovirusi običajno pojavi na obeh očesih. Čas od okužbe do pojava zdravstvenih težav (doba inkubacije) je od 4 do 24 dni. Pogosto se vnetje oči pojavi pri članih družine in kolektiva, saj se virus prenaša z okuženimi rokami in brisačami. Za adenovirusni konjunktivitis je značilno, da je oko pordelo, prizadeti sta lahko obe očesi, prisoten je voden izcedek. Osebe z adenovirusnim konjunktivitisom so zelo kužne še 10 do 12 dni po pojavu konjunktivitisa, zato je nujno pogosto umivanje rok. Da se izognemu prenosu okužbe, mora biti bolnik izoliran in ne sme v službo ali kolektiv (vrtec, šolo), dokler so oči rdeče. Obolenje običajno traja od dva do tri tedne.

Zdravljenje je simptomatsko s kapljicami in mazili in traja več tednov.

Alergični konjunktivitis

Za alergični konjunktivitis je značilno predvsem srbenje, pojavi se rdečina in izcedek iz oči. Pogosto so prisotni še drugi znak alergije, npr. izcedek iz nosu, kašelj. Tudi tu je zdravljenje simtomatsko.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information