Tiomersal in aluminij v cepivih ter cepljenje nosečnic proti gripi

Alenka Trop Skaza

V juniju je zasedal odbor za varnost cepiv (Global Advisory Committee on Vacine Safety-GACVS), ki je ekspertno klinično in znanstveno svetovalno telo pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Iz poročila o srečanju je razvidno, da so (med drugim)  ponovno obravnavali varnost/tveganje tiomersala in aluminija v cepivih.
Zakaj? V zvezi s tiomersalom je bil (je še) prisoten strah in zaskrbljenost, ker naj bi tiomersal v cepivih povzročal motnje v nevrološkem razvoju, vključno z avtizmom. Podobno je z aluminijem.

Tiomersal je v dveh cepivih, ki sta se v zadnjih letih uporabljali v Sloveniji,  služil kot konzervans in sicer v enem od cepiv proti pandemski gripi in v cepivu proti hepatitisu B. Namenoma sem zapisala v pretekliku, saj so vsa aktualna cepiva v Sloveniji brez tiomersala. Tiomersal je prisoten tudi v številnih zdravilih in kozmetičnih izdelkih.

Tiomersal vsebuje skoraj 50% živega srebra, ki se v telesu metabolizira v etil živo srebro z razpolovno dobo od 3 do 7 dni. Etil živo srebro se izloča z blatom in se ne kopiči v krvi za razliko od metil živega srebra. Kumulativni odmerek etil živega srebra, ki ga človek prejme s cepivi, ne doseže koncentracije, ki bi bila nevarna. Meja detekcije tiomersala je 25 ng.

Tiomersal je bil zaradi obtožb, da povzroča nevrološke okvare, vključno z avtizmom, odstranjen iz večine cepiv v ZDA. Kljub temu število otrok z avtizmom v ZDA narašča.

Aluminijeve spojine so adjuvansi, ker v cepivih povečajo imunski odziv na cepiva. Vsebujejo ga skoraj vsa inaktivirana cepiva, ki se pri nas uporabljajo v rutinskem programu cepljenja. Dnevna meja izpostavljenosti aluminiju je 2 mg/kg telesne teže, običajna koncentracija aluminija v cepivih ne presega 0.5 mg/odmerek.
Glavni vir aluminija je hrana, poleg tega so aluminijeve soli prisotne v številnih kozmetičnih izdelkih, npr. antiperspirantih  in zdravilih. Z jemanjem antacidnih zdravilih, ki vsebujejo Al(OH)2, se dnevni vnos aluminija preko hrane od povprečnih 5 do 10 mg poveča za 100-krat.

Večina aluminija, ki se absorbira iz prebavil, se izloči z urinom v manj kot 24-tih urah. Do sedaj ni dokazov, da bi bil aluminij v cepivih v vzročni povezavi z motnjami avtističnega spektra.

GACVS je ponovno pregledal varnost cepljenja nosečnic proti gripi. Nosečnice so še posebej dovzetne za okužbo, gripa pri njih lahko poteka z resnimi zapleti. Pregledi poročil o varnosti cepljenja nosečnic s trivalentnim inaktiviranim cepivom brez adjuvansa je potrdil priporočila za varno cepljenje nosečnic ne glede na višino nosečnosti.

V ZDA je bilo v obdobju od 1990 do 2009 proti gripi cepljenih skoraj 12 milijonov nosečnic. V primerjavi  z nosečnicami, ki niso bile cepljenje, ni razlik v maternalni smrtnosti in zapletih v nosečnosti, vključno s prirojenimi maltformacijami. Prav tako je bilo v sezoni pandemske gripe varno cepljenje nosečnic ali z adjuvantnim ali neadjuvantnim cepivom proti influenci A(H1N1)pdm09. Preeliminarni podatki nekaterih raziskav poleg varnega cepljenja nosečnic proti gripi prinašajo spodbudne rezultate pri novorojenčkih cepljenih nosečnic. Cepljene nosečnice so rodile manj otrok z nizko porodno težo, njihovi otroci pa so imeli statistično značilno manj z gripo povezanih pljučnic.

Vir: Weekly epidemiological Record, julij 2012

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information