Sep
09

Pitna voda - Tržič

Preliminarni izvidi kažejo na okužbo s salmonelo, voda pa je fekalno onesnažena

Vzrok povišanega števila ljudi s črevesnimi obolenji v Tržiču za zdaj še ni znan, preliminarni izvidi blata treh obolelih pa kažejo na sum okužbe s salmonelo, so včeraj sporočili s kranjskega zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV).

V okviru raziskav iz okolja je bilo v sredo v dogovoru s Komunalo Tržič opravljeno dodatno vzorčenje vode, preliminarni rezultati kažejo sum na prisotnost indikatorjev fekalnega onesnaženja. Končni rezultati bodo znani danes.

Vodja Enote za epidemiologijo nalezljivih bolezni ZZV Kranj Andreja Krt Lah je pojasnila, da za bakterijo Salmonella spp. ni najbolj značilen prenos preko pitne vode, ni pa nemogoč. Prvi primer obolenja je bil na zavodu uradno zabeležen 1. 9., torej vsaj dan pred uradnim začetkom prireditev v okviru Šuštarske nedelje, kar praktično izključuje možnost okužbe s hrano ali pijačo na prireditvi.

Zaradi razjasnitve vzroka okužb želijo na ZZV pridobiti čim več epidemioloških podatkov, zato bodo v petek, 9. 9., izvedli epidemiološko študijo s pomočjo anonimnega vprašalnika, ki so ga poslali na 4.700 gospodinjstev v občini. Slednjega naj izpolnijo tako zdravi kot oboleli, so zapisali na zavodu, kjer jih zanima, kateremu dejavniku tveganja (voda, prehrana doma, prehrana izven doma) so bili oboleli izpostavljeni v večjem številu kot zdravi.

Vir: STA, 8. 9. 2011

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information