Sep
06

Okužba z virusom WEST NILE (WN) v Evropi

Do avgusta 2011 so poročali o laboratorijsko potrjenih primerih okužbe z virusom WN iz Albanije, Ruske federacije, Izraela, Romunije in Grčije, kjer je bilo ugotovljenih največ primerov (22).

West Nile virus (WNV) je nalezljiva bolezen, ki jo najpogosteje prenašajo okuženi komarji vrste Aedes in Culex. Izjemno redko se okužba lahko prenese s transfuzijo okužene krvi in ob transplantaciji.  Okužba  se ne prenaša preko dotikov.

Največkrat okužene osebe nimajo nobenih zdravstvenih težav. Pri petini okuženi se pojavijo neznačilni bolezenski znaki (povišana telesna temperatura, glavobol, slabost, povečane bezgavke, izpuščaj …). Težave običajno trajajo nekaj dni, lahko pa tudi nekaj tednov.

Pri enem od 150 okuženih pa WNV lahko povzroči meningitis in/ali encefalitis (vnetje možganskih ovojnic in možganovine).

Doba inkubacije (čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov) v povprečju traja od 3 do 14 dni po piku okuženega komarja. Bolezen potrdijo s preiskavo krvi.

Specifičnega cepiva in zdravila za bolezen ni; težave izzvenijo same od sebe, v primeru hujših zdravstvenih težav pa pride v poštev lajšanje le teh z ustreznimi zdravili (simptomatsko zdravljenje).
  
Večje tveganje za resnejši potek bolezni imajo osebe, starejše od 50 let in osebe z oslabljeno  odpornostjo.

Pri preprečevanju okužbe so najpomembnejši ukrepi, s katerimi preprečujemo pike komarjev (primerna obleka, zaščita prostorov pred komarji z mrežami, uporaba repelentov). Ker so najpomembnejši rezervoar virusa ptice, se je potrebno izogibati stikov s poginulimi pticami z golimi rokami.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information