Hiv in Aids

aids1Vsak dan se na novo s HIV okuži okoli 7000 ljudi, zaradi AIDS-a je do sedaj umrlo 30 milijonov ljudi, s HIV pa je okuženih okoli 34 milijonov. HIV je virus, ki napade obrambni sitem človeka in čez čas privede do bolezni, ki jo imenujemo AIDS.

Razširjenost HIV/AIDS v svetu

aids2

Spolni način širjenja je najpomembnejša pot prenosa HIV okužbe. Na ta način se okuži od 75-85% odraslih. Izmenjava okuženih igel med intravenskimi uživalci drog povzroči od 5 do 10 % HIV okužb. Statistična verjetnost pri souporabi igel pri intravenskih odvisnikih, ki si drogo injicirajo, je pri enkratnem vbodu s HIV okuženo iglo 0.67%.

Možnost okužbe s HIV pri enem nezaščitenem vaginalnem spolnem odnosu je izredno majhna. V obdobju menstruacije ali pri analnem odnosu je tveganje večje.

Tveganje za okužbo s HIV pri nezaščitenem analnem receptivnem odnosu je od 1 do 3%, pri nezaščitenem vaginalnem receptivnem odnosu pa os 0.% do 0.2%

HIV se ne prenaša z uporabo istega stranišča, kuhinje. Ne prenaša se z dotiki, objemanjem, rokovanjem, poljubljanjem (razen če je prisotna kri ali semenska tekočina). Tudi kihanje, kašljanje in piki insektov HIV-a ne prenašajo. HIV ni prisoten v urinu, blatu, izbruhanini, znoju.

Dosledna uporaba kondomov ščiti pred okužbo s HIV in večina drugih spolno prenosljivih okužb. Za transfuzijo namenjena kri se v Sloveniji glede prisotnosti virusa HIV testira od leta 1986.

Raziskave po svetu kažejo, da ljudje običajno ohranijo vedenjske vzorce, ki so se jih naučili v mladosti. Zato je lažje doseči uporabo kondomov, če jih mladi prevzamejo takoj, ko postanejo spolno aktivni.

Ko se človek odloči za spolne odnose, je dobro, da pri sebi razjasni motiv za spolni odnos. Je to ljubezen, je to naključje, radovednost?

Ne glede na motiv, je potrebno misliti na zaščito pred neželjeno nosečnostjo in pred okužbo.

Spolno prenosljive okužbe so pogostejše pri mladostnikih, ki so zgodaj začeli s spolnimi odnosi in imajo večje število spolnih partnerjev. Zato bi želeli, da bi pristop do varne spolnosti potekal po ABC programu:

A-abstinenca: vzdržnost pri tveganih spolnih odnosih, odlaganje prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti,  vzdržnost pri spolnih odnosih, dokler se partnerja ne spoznata in dokler odnos ni zaupljiv in zanesljiv, vzdržnost pri spolnih odnosih, dokler partnerja nista sposobna poskrbeti za učinkovito zaščito ob spolnih odnosih.

B-odi zvest-a: zveza z enim stalnim zvestim neokuženim partnerjem in uporaba zanesljive kontracepcije, zmanjšanje števila spolnih partnerjev.

C-ondom: redna uporaba kondoma z ali brez druge zanesljive kontracepcije, cepljenje proti okužbi s HPV, saj kondom ne preprečuje okužbe s temi virusi.

Več informacij o HIV/aidsu je na povezavi do oddaje Zdravstveni nasveti Televizije Maribor, ki je bila posneta 2.12.2013 - http://www.youtube.com/watch?v=ZeMjTxMTLwQ.

 


 

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information