Spolno prenosljive okužbe

Spolno prenosljive okužbe (SPO) so okužbe, ki se običajno prenašajo s spolnimi stiki.

Včasih so bile spolne bolezni znane kot venerične bolezni (sifilis, gonoreja, mehki čankar in dimeljski limfogranulom), danes pa govorimo o SPO, ki jih najpogosteje delimo glede na povzročitelje, ki jih povzročajo.

Splošna zaščita pred SPO je vzdržnost, zvestoba dveh neokuženih partnerjev ali pa uporaba bariernih kontracepcijskih sredstev, od katerih je najbolj poznan kondom. Obstaja še ženska varianta kondoma, ki se imenuje femidon, vendar ga v Sloveniji praktično ni moč kupiti.

Kondom je edino kontracepcijsko sredstvo, ki hkrati varuje pred prenosom povzročiteljev spolnih bolezni in tudi pred nezaželjeno nosečnostjo.

Najpogostejše spolne okužbe so glivična in bakterijska vnetja, ki se najpogosteje pri ženskah pokažejo kot izcedek iz nožnice, občutek srbenja spolovila, pekoče bolečine pri uriniranju. Veliko spolno prenesenih okužb pa poteka brez znakov okužbe oziroma bolezenskih težav (asimptomatske okužbe) Kasneje, zlasti v rodni dobi, pa se pokažejo posledice neprepoznanih okužb, ker se pojavijo težave z zanositvijo, neplodnost, izvenmaternična nosečnost.

Na možnost okužbe je potrebno misliti vselej, ko se spuščamo v spolne odnose. Če spolnost temelji na dobrem poznavanju partnerja in medsebojnem zaupanju ter zvestobi, ni tveganja za svežo okužbo. Seveda pa je tveganje veliko večje ob pogostem menjavanju spolnih partnerjev in bežnih spolnih stikih (promiskuitetno spolno vedenje).

V nadaljevanj so na kratko opisane nekatere SPO, o HIV/AIDS, klamidijskih okužbah in hepatitisih pa pišemo samostojno.

 

GONOREJA (tudi kapavica, triper)
Gonoreja je zelo razširjena SPO, ki jo povzroča gonokok. Zaradi uspešnosti in kratkotrajnosti zdravljenja je navidezno, toda neopravičeno izgubila svoj pomen. Podatke o dejanski razširjenosti gonoreje za Slovenijo ni, ker je prijava, ki je sicer obvezna, nepopolna.

Gonoreja se prenaša s spolnimi odnosi in večinoma prizadene spolne organe. Poznamo pa tudi gonorejo očesne veznice novorojenčkov, ki se okužijo med porodom, če ima porodnica gonorejo. Zato za preprečevanje tovrstne okužbe obvezno ob porodu vsakega novorojenčka zaščitijo s t. i. Credejevimi kapljicami. Možno je, da gonokoki povzročijo tudi okužbo drugih mest izven spolovil in rodil (zadnjik, žrelo).
Pri moškem se po kratki, nekajdnevni dobi inkubacije (to je časom med okužbo in izbruhom bolezni) pojavi izcedek iz sečnice, ki ga spremlja srbenje in pekoča bolečina pri uriniranju. Po približno 2 tednih preide akutno vnetje v kronično. Komplikacije nezdravljene gonoreje pri moškem so vnetje prostate, obmodka, neplodnost.

Pri ženskah praktično v začetem obdobju ni bolezenskih težav. Zgodnjih znakov, ki bi govorili za morebitno okužbo, ni.

Okužba napreduje na notranja rodila (maternico, jajcevode), kar lahko vodi v neplodnost in izvenmaternično nosečnost. 

Diagnozo gonokokne okužbe postavimo z laboratorijskimi preiskavami odvzete kužnine.

Gonokokna okužba se zdravi z antibiotikom.

 

SIFILIS
Sifilis je nalezljiva SPO, ki lahko zajame vse organe človekovega telesa. Povzročiteljica sifilisa je bakterija, Treponema pallidum. Več kot 95% okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo; nespolne okužbe so posledica poljubljanja, ugrizov in drugih dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži.

Podatki o razširjenosti sifilisa so dokaj natančni, saj je ta bolezen zaradi svojih posledic veljala do pojava HIV okužbe za najtežjo SPO. V Sloveniji smo dramatičen porast sifilisa zabeležili v letih 1994 in 1995 (po 36 do 38 letno), v naslednjih letih pa je število na novo obolelih nekoliko upadlo.

Sifilis delimo na zgodnji in pozni (trajanje do 1. leta oziroma nad 1 leto) ter pridobljeni in prirojeni glede na to, kako je do okužbe prišlo.

Inkubacija pri sifilisu je dolga približno 3 tedne.

Zgodnji sifilis
Na mestu vdora bakterije v kožo ali sluznico nastane po treh dneh zatrdlina, ki po nekaj dneh razpade v okroglo ali ovalno nebolečo razjedo s trdimi robovi. Razjeda je najpogosteje na spolovilu, lahko pa tudi na ustnicah ali v ustni votlini. Po nekaj dneh otečejo področne bezgavke, po 2 mesecih pa oteče večina bezgavk. Kasneje se pojavi nesrbeč izpuščaj, ki se širi s trupa na okončine, ki po enem do 2 mesecih spontano izgine in zapusti belkaste lise.  Več mesecev po okužbi lahko pride do izpadanja las z za kovanec velikimi plešami, ki se same zarastejo.

Pozni sifilis
Pri tej obliki ni nujno, da pride do sprememb na koži, pride pa do sprememb na ožilju in centralnem živčevju. Bolezen dokažemo in kasneje kontroliramo z ugotavljanjem protiteles v krvi ali možganski tekočini bolnika.

Prirojeni sifilis
Sifilitična okužba matere lahko privede do splava oziroma mrtvorojenosti ali pa se rodi otrok z znaki sifilisa. Zadnji primer prirojenega (kongenitalnega) sifilisa smo v Sloveniji zabeležili v letu 1986.

Pomembno je, da sifilis ugotovimo čim bolj zgodaj, saj tako preprečimo širjenje okužbe in povečamo uspešnost zdravljenja. Zdravilo izbora je še vedno penicilin.

 

OKUŽBE S PAPILOMA VIRUSI-GENITALNE BRADAVICE
Nekateri od virusov, ki spadajo v skupino papiloma virusov povzročajo nastanek bradavic na spolovilu (HPV 6 in HPV 11). Doba inkubacije je lahko dolga več mesecev. Spremembe same so sicer nenevarne (benigne), so pa zelo moteče, neprijetne, zdravljenje je dolgotrajno in boleče, pogostokrat pride do ponovitev.

 

GENITALNI HERPES
Okužbo s herpes simpleks tip 2 uvrščamo med SPO. Okužba povzroča nastanek drobnih mehurčkov na spolovilu in njegovi okolici, ki se kasneje zagnojijo. Mehurčki se pojavijo ob prisotnosti različnih sprožilnih dejavnikov (padec odpornosti, stres, bolezen, menstruacija).

Na začetku so samo mehurčki, kasneje pa se pojavijo majhne ranice.

Okužba z virusom je trajna. Če se nosečnici, ki preboleva svežo okužbo rodi otrok, je ta lahko zelo ogrožen. Če so bolezenski znaki prisotni ob času poroda, se opravi carski rez, da se prepreči okužba novorojenca.

Zdravljenje kožnih sprememb je simptomatsko.  Obstajajo pa tudi protivirusna zdravila, ki preprečujejo pojav mehurčkov pri osebah, pri katerih se genitalni herpes zelo pogosto pojavlja.  Ta zdravila predpiše zdravnik.

 

GLIVIČNE OKUŽBE
Najpogosteje povzročajo glivične okužbe spolovil glive iz rodu Candida, ki so v majhnem številu stalno prisotne na sluznicah. Velikokrat se razmnožijo na sluznici ženskega spolovila in se pri spolnem odnosu prenesejo naprej. Običajno moški nimajo težav, lahko pa se pojavijo pekoči, rdečkasti, deloma z belkastimi oblogami pokriti izpuščaji na penisu.

Pri ženskah spolovilo običajno srbi, sluznica je pordela, pojavi se bel, sirast izcedek iz nožnice.

Za zdravljenje se uporabljajo kreme in vaginalne tablete.

 

SRAMNE UŠI
Sramne uši živijo na dlakah spolovil, prenašajo se s spolnimi stiki. Na dlakah najdemo uši in gnide. Pojavi se močno srbenje. Zdraviti moramo vse okužene osebe in poskrbeti za ustrezno higieno posteljnega perila (pranje na 95 stopinj C).

 

KLAMIDIJSKE OKUŽBE
Podatki o razširjenosti klamidijskih okužb v Sloveniji so nezanesljivi. Kljub temu, da je okužbo obvezno prijavljati in da spadajo klamidijske okužbe med najpogostejše SPO, se prijavljanje v praksi ne izvaja.
Klamidije so zelo majhne bakterije, spolno se prenaša Chlamydia trachomatis.

Pri moških se približno po 14. dneh po okužbi pojavi vnetje sečnice in kasneje obmodka. Lahko pa je okužen moški brez težav.

Pri ženskah lahko klamidije povzročijo vnetje sečnice, kanala materničnega vratu, lahko pride do vnetja jajcevodov, sluznice maternice, bolečin v mali medenici.

Posledice so lahko neplodnost, izvenmaternična nosečnost, kronične bolečine v mali medenici.

Novorojenčki se okužijo pri porodu, če ima njihova mati klamidijsko vnetje materničnega vratu. Razvije se klamidijsko vnetje oči in/ali klamidijska pljučnica.

Okužbo zdravimo z antibiotiki.

 

TRIHOMONIAZA
Okužbo povzroča praživalica, Trihomonas vaginalis.

Pri moških običajno ni težav, redko pride do vnetja ustja sečnice in pekoče bolečine pri uriniranju.
Pri ženskah se po nekajdnevni inkubaciji pojavi smrdeč, penast izcedek iz nožnice, ki ga spremlja srbenje zunanjega spolovila in bolečina pri uriniranju.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information