Okužbe z norovirusi

Norovirusi so v zadnjem času najpogostejši povzročitelji virusnih prebavnih težav. Povzročajo vnetje črevesja, ki poteka z bruhanjem, slabostjo, drisko, bolečinami v trebuhu, glavobolom, rahlo povišano telesno temperaturo. Težave običajno trajajo do 48 ur. Ljudje pogosto te težave imenujejo »trebušna gripa«, čeprav z gripo nimajo nobene povezave.

Virus se izloča z blatom okuženih oseb in se prenaša preko ne dovolj dobro umitih rok (fekalno oralni način prenosa). Možen je tudi kontaktni način prenosa preko onesnaženih površin, predmetov in pripomočkov. Ob bruhanju pride do masovnega izločanja virusa v zrak in do hitrega širjenja v skupini zaradi vdihovanja okuženega zraka (vrtci, šole, bolnišnice, domovi za ostarele….). To imenujemo aerogena pot prenosa.

Virus se lahko prenaša tudi preko hrane in vode.

Vir okužbe je lahko tudi oseba, ki nima zdravstvenih težav, je na videz popolnoma zdrave, brez driske, a virus izloča z blatom (tihi kliconosec).

Norovirusi so zelo kužni;zaradi tega pride do hitrega širjenja v različnih skupinah.

Okužbe z norovirusi se pojavljajo predvsem v zimskih mesecih leta. Za okužbo z njimi so dovzetni ljudje vseh starostnih skupin. Inkubacijska doba, to je čas od okužbe do pojava prvih bolezenskih znakov, je običajno od 24 do 48 ur. Začetek obolenja je lahko nenaden, ali pa se težave stopnjujejo. Običajno se pojavi driska, bruhanje, slabost, krči v trebuhu. Temperatura je lahko malo povišana. Težave so običajno kratkotrajne, bolnik spontano ozdravi brez posledic. Če so prebavne težave zelo hude, bolnika ogroža izsušitev-dehidracija. Zelo redko je potrebno zdravljenje v bolnišnici, kjer z infuzijo nadomeščajo izgubljeno tekočino in minerale. Cepiva proti norovirusnim okužbam ni.

Po preboleli okužbi se virus izloča z blatom še nekaj tednov, največje količine pa v prvih dneh po okužbi.

Preprečevanje širjenja norovirusnih okužb

Najpomembnejši ukrep je higiensko umivanje rok. Pomembna je higiena, čiščenje in razkuževanje toaletnih prostorov ter površin, ki se jih dotikamo z rokami (kljuke, vodovodne pipe, telefonske slušalke).

V bolnišnicah in domovih za ostarele je potrebno omejiti gibanje ter urediti obiske svojcev.

V primeru čiščenja izbruhanine je čiščenje potrebno opraviti hitro, prostor pa dobro prezračiti.

V primeru izbruha norovirusnih drisk v vrtcih je priporočljivo da otroci, kljub prenehanju bolezenskih težav, zaradi izločanja virusa ostanejo še nekaj dni v doma.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information