Okt
24

Otroška paraliza

Danes obeležujemo Svetovni dan boja proti otroški paralizi. Število primerov otroške paralize po vsem svetu je na letni ravni upadlo s 350.000 leta 1988 na 416 v letu 2013. Letos je bilo doslej zabeleženih 243 primerov. Vse države razen Afganistana, Nigerije in Pakistana, kjer so bili izbruhi te bolezni, so znotraj svojih meja odpravile nevarni virus. V zadnjih 26 letih so bili uspešno obvladani številni izbruhi te bolezni.

Medtem ko je otroška paraliza endemična v treh omenjenih državah, predstavlja veliko nevarnost za otroke povsod drugod, predvsem v državah, kjer rutinsko cepljenje ni prioriteta; na primer v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in Ukrajini. Izbruhi otroške paralize v Siriji, Iraku, Kamerunu, Ekvatorialni Gvineji in Somaliji izvirajo iz Pakistanu.

V Sloveniji so otroci proti otroški paralizi cepljeni v skladu s programom cepljenja; prejmejo 4 odmerke cepiva proti tej bolezni; tri v prvem letu, v drugem pa poživitveni odmerek za dolgo zaščito. Zadnji primer otroške paralize smo v Sloveniji zabeležili leta 1978.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information