Jul
12

V Braziliji proti dengi z gensko spremenjenimi komarji

V Braziliji bodo zaradi velikega števila bolnikov z dengo vsak teden v okolje izpustili več kot štiri milijone gensko spremenjenih komarjev. To naj bi pomagalo ustaviti širjenje mrzlice denga, saj je obolelo že več kot pol milijona prebivalcev po vsej državi.

Dengo povzroča virus, ki ga prenaša komar vrste Aedes aegypti. Ker cepiva ni, se znanstveniki trudijo preprečiti širjenje bolezni tako, da zmanjšujejo število komarjev. Gensko spremenjene samce, ki imajo krajšo življenjsko dobo, bodo spustili v okolje, da se bodo sparili s samicami. Na ta način bodo nove generacije komarjev imele krajšo življenjsko dobo in s tem manj možnosti za okužbo ljudi.

Več informacij o dengi na spletnem naslovu http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nalezljive-bolezni/225-denga.

Več informacij o preventivnih ukrepih pred piki komarjev je na spletnem naslovu  http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/147-zaita-pred-pikiugrizi-insektov


 

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information