Peta otroška bolezen ali erythema infectiosum

Gre za akutno nalezljivo izpuščajno bolezen, ki jo povzroča virus (parvovirus B19). Poteka brez zapletov in mine sama po sebi. Po preboleli bolezni je imunost doživljenjska.

Bolezen je zelo kužna, virus se prenaša z drobnimi kapljicami ob govorjenju, kašljanju in kihanju, možen je tudi prenos ob stiku z okuženimi predmeti, ko se virus preko rok zanese v telo. Okužba se lahko prenese tudi s transfuzijo okužene krvi/krvnih pripravkov in od matere na plod.

Čas od okužbe do izbruha bolezni (doba inkubacije) je od 6 do 10 dni. Najprej se pojavi slabo počutje, vročina, potenje, nato čez dva do štiri dni pordela lica, ki so takšna, kot bi otroka nekdo oklofutal; po 1-2 dneh sledi izpuščaj po celem telesu. Izpuščaj traja do 2 tedna, zmerno srbi ter se spreminja glede na temperaturo okolja. Bolnik je kužen samo pred izbruhom bolezni. Ko se pojavijo težave in izpuščaj, otrok ni več kužen.

Bolezen je nevarna samo za bolnike, ki imajo okrnjeno odpornost in za plod nosečnic do 20. tedna nosečnosti, če je bila nosečnica v tesnem stiku z otrokom, ko še ni imel težav oziroma izpuščaja.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information