Ehinokokoza

Ehinokokozo povzroča Echinococcu granulosus ali pasja trakulja. Jajčeca trakulje se izločajo z  blatom okuženih psov in lisic. Človek se okuži z direktnim kontaktom ali pa preko okužene hrane., lovci se lahko okužijo pri stiku z lisicami.

Razvojni krog pasje trakulje


razvojni_krog_pasje_trakulje 

Ehinokokoza spada med zoonoze, kar pomeni, da se prenaša od živali na ljudi. Človek je vmesni gostitelj. Poleg človeka so vmesni gostitelji še ovce, koze, govedo, prašiči in druge rastlinojede živali.

V človeku se po zaužitju jajčec nadaljuje razvoj trakulje s  t.i. larvalno stopnjo, ko nastane mehurnjak ali hidadidna cista. Cista počasi raste, napolnjena je z bistro tekočino. Najpogosteje se cista razvije v jetrih, pljučih in trebušni votlini. Od lokacije ciste so odvisne bolezenske težave, ki jih ima okužen človek.  Cista pritiska na tkiva, v katerih raste, če poči, lahko pride do anafilaktičnega šoka.

Slika hidadidne ciste

 slika_hidadidne_ciste
 

Hidadidna cista po drugi strani lahko ostane neopažena, saj se diagnosticirajo le tiste, ki povzročajo bolezenske težave oziroma so odkrite naključno ob različnih preiskavah.

Tveganje za okužbo z jajčeci predstavljajo predvsem psi, če požrejo trupla vmesnih živalskih gostiteljev. Pes nato s svojimi iztrebki onesnaži npr. surovo zelenjavo, vodo, jajčeca pridejo tudi na dlako, ko se pes liže po zadnjiku in nato po kožuhu. Človek se najpogoste okuži ob božanju psa in ko mu pes poliže roko.

Zdravljenje pri ljudeh, pri katerih odkrijejo hidadidno cisto, je operativno. Pomembno je zdravljenje okuženih psov z različnimi zdravili proti trakuljavosti.

V Sloveniji je ehinokokoza pri ljudeh redka bolezen.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information