Hepatitis C

Hepatitis C velikokrat poteka prikrito in brez zdravljenja lahko vodi v cirozo jeter in raka jeter. Cepljenja proti okužbi z virusom hepatitisa C še ni na voljo, a bolezen je mogoče zdraviti. Zato je smiselno, da poznamo nevarnosti bolezni in se odločimo za testiranje, če menimo, da smo lahko okuženi.

Virus hepatitisa C se prenaša najpogosteje preko okužene krvi ali krvnih pripravkov, možen je prenos z okužene matere na novorojenca, prenos pri spolnem stiku z okuženo osebo in med družinskimi člani zlasti pri souporabi pribora za osebno higieno.

Pred okužbo nas lahko varuje tudi življenjski slog, ki dopušča kar najmanj možnosti za to, da bi se okužili. Virusu hepatitisa C so še posebej izpostavljeni ljudje, ki intravenozno uživajo droge, tveganje za okužbo je prisotno tudi pri neprofesionalnem tetoviranju in prebadanju telesa, kjer pripomočki niso sterilizirani.

V Sloveniji je registriranih približno 2.500 bolnikov s hepatitisom C, medtem ko je v sosednjih državah stopnja razširjenosti do petnajstkrat večja. Vprašanje je, ali je res razširjenost hepatitisa C tako nizka ali pa se premalo ljudi zaveda nevarnosti te bolezni in se ne odločijo za testiranje. Trenutno so z virusom hepatitisa C okuženi trije odstotki celotne svetovne populacije, kar predstavlja 180 milijonov ljudi.

V razvitih deželah je okužba z virusom hepatitisa C najpogostejši vzrok za kronično vnetje jeter (kronični hepatitis), vzrok za 40 odstotkov primerov odpovedi delovanja jeter, vzrok za 60 odstotkov primerov raka na jetrih in neposredni vzrok za 30 odstotkov presaditev jeter. Bolezen je nevarna predvsem zaradi prikritega poteka in velike razširjenosti.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information