Hepatitis A

Hepatitis A je virusno obolenje jeter, ki ga imenujemo tudi nalezljiva zlatenica. Okužba z virusom hepatitisa A lahko namreč povzroči vnetje jeter, ki se kaže z bolečinami v trebuhu, slabostjo, povišano telesno temperaturo ter pojavom porumenele kože in očesnih veznic. 

Bolezenski znaki se pojavijo v 15-50 dneh po okužbi. Zanimivo je, da so bolezenski znaki in resnost bolezni odvisni od starosti okužene osebe. Če se z virusom okužijo odrasle osebe, bolezen poteka pri večini v izraženi obliki s pojavom zlatenice, pri starejših od 50 let se bolezen v približno 2% konča tudi smrtno. Pri nekaterih bolezen traja samo nekaj tednov, pri manjšini pa se težave zaradi vnetja jeter vlečejo tudi do enega leta.

Za razliko od odraslih pa otroci v velikem odstotku preživijo okužbo v blagi obliki, tudi brez zlatenice. Kljub temu da sami nimajo težav, pa izločajo viruse v blatu in na ta način povzročijo širjenje okužbe med ljudi v svoji okolici. Okužene osebe namreč izločajo viruse hepatitisa A z blatom že 10 dni pred pojavom bolezenskih znakov, ko same nimajo še nobenih zdravstvenih težav, in nato še nekaj dni po pojavu zlatenice. Virusi se lahko ob slabši higieni od okužene osebe zanesejo na hrano, v primeru neustreznih sanitarno higienskih razmer pa se lahko virusi znajdejo tudi v pitni vodi.

Z virusom hepatitisa A se lahko okužimo ob neposrednem stiku z okuženo osebo ter z zaužitjem onesnažene hrane ali vode. Tvegane za okužbo so lahko tudi surove ali premalo termično obdelane školjke, ki koncentrirajo viruse, ko se v morja stekajo okužene odplake. Več na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/90-tveganje-za-hepatitis-a-na-potovanju.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information