Kolera

Kolera je akutna diarealna bolezen, ki jo povzročajo toksigeni serotipi Vibrio cholerae (O1 in redko O139), ki v tankem črevesu izzovejo izločanje tekočin in elektrolitov in povzročajo nebolečo vodeno drisko. Ob zdravljenju je smrtnost pri koleri manjša od 1%, če je ne zdravimo, lahko umre več kot 50% najtežjih primerov že v nekaj urah. Do okužbe pride večinoma ob zaužitju okužene vode ali hrane (pogosto školjke). Tveganje za potnike, ki potujejo na okužena območja, je zelo majhno (2-3/1.000.000 potnikov).

Kolera se endemsko pojavlja v državah južne in JV Azije in Afrike (slika 1), o večjih epidemijah so v zadnjem času poročali iz Angole, Etiopije, Somalije, Sudana, Zimbabveja, severnega Vietnama in drugod.

Pojavnost_kolere_v_2005 
Slika 1: Pojavnost kolere v letu 2005.

SZO ocenjujeje, da za kolero letno zboli 3-5 milijonov ljudi, od katerih jih 100.000 - 300.000 umre. Tveganje za izbruh bolezni po importiranem primeru je v razvitem svetu izjemno majhno, zaradi urejenih sanitarnih in vodovodnih sistemov.

Cepljenje

V EU je registrirano oralno cepivo Dukoral. Cepivo vsebuje inaktivirane cele-celice V.cholerae O1 (klasični in El Tor biotip, Inaba in Ogawa serotip) ter rekombinantno podenoto koleričnega toksina B (WC-rBS).

Cepivo izzove nastanek protibakterijskih in protitoksinskih protiteles, vključno z IgA, ki nastajajo lokalno v črevesju. V dvojno slepih, randomiziranih, s placebom kontroliranih raziskavah se je po šestih mesecih pokazala 85% zaščitna učinkovitost cepiva (95CI: 56%-94%). Pri otrocih, starih 2-5 let, zaščita po bazičnem cepljenju upade hitreje kot pri odraslih (3 leta po cepljenju je bila zaščita pri otrocih 26%, pri odraslih 63%). Cepivo je varno za uporabo, v kliničnih raziskavah neželeni učinki niso bili pogostejši kot pri prejemnikih placeba. Najpogostejši neželeni učinki so blage abdominalne težave. Od več kot 1.000.000 prodanih odmerkov v Skandinaviji so zabeležili 63 neželenih učinkov.

Cepivo ne vsebuje tiomersala, se nahaja v obliki tekoče suspenzije, ki jo je potrebno pred uporabo premešati s pufrom in vodo po navodilih proizvajalca glede na starost cepljene osebe (slika 2).Cepivo je potrebno zaužiti znotraj dveh ur po pripravi odmerka. Eno uro pred in eno uro po uporabi cepiva se ne sme uživati hrane in pijače. Cepljenje se preloži pri osebah, ki imajo akutno gastrointestinalno bolezen, predhodne gastrointestinalne bolezni niso kontraindikacija za cepljenje. Cepljenje ni kontraindicirano pri nosečnicah in doječih materah, prav tako ne pri imunokompromitiranih osebah.

Priprava_ustreznega_odmerka 
Slika2: Priprava ustreznega odmerka in razmaki med dozami.

Primarna imunizacija je pri otrocih, starejših od 6 let in pri odraslih sestavljena iz dveh odmerkov cepiva, otroci, stari 2-6 let, pa prejmejo 3 odmerke cepiva. S cepljenjem je potrebno zaključiti vsaj 1 teden pred odhodom na ogroženo območje. Razmaki med posameznimi odmerki cepiva morajo znašati 1-6 tednov. Če razmak med posameznimi odmerki bazičnega cepljenja presežejo 6 tednov, je potrebno pričeti s cepljenjem od začetka.

Če obstaja podaljšano tveganje za okužbo se priporoča en poživitveni odmerek na vsaki 2 leti za odrasle in otroke, starejše od 6 let. Za mlajše otroke se priporoča revakcinacija na vsakih 6 mesecev. V kolikor je interval med zaključenim bazičnim cepljenjem in revakcinacijo večji od priporočenega, je potrebno ponoviti bazično cepljenje.

Dukoral ni licenciran za uporabo pri otrocih, mlajših od 2 let.

Kolerični toksin B je strukturno in funkcionalno podoben termolabilnemu toksinu ETEC (LT-ETEC) in med seboj navzkrižno imunološko reagirata. ETEC je okrajšava za enetrotoksigeno Escherihia coli (E. coli). E. coli ja bakterija, ki pri človeku povzroča driske. Poznamo pet sevov, ki so nevarni za človeka in eden izmed njih je enterotoksigeni sev-ETEC. ETEC povzroča driske predvsem v deželah v razvoju.


 

Cepivo tako povzroča tudi delno zaščito pred okužbami z ETEC. Raziskava je v času 3 mesecev po cepljenju pokazala 67% zaščito pred okužbami z ETEC in 86% zaščito pred težko dehidracijo, povzročeno z ETEC. V raziskavi pri potnikih na za kolero endemična območja je 52% potnikov imelo kratkotrajno zaščito pred diarejo, povzročeno z LT-ETEC.
Glede na delež LT-ETEC pri nastanku potovalne driske (10%) in zaščitno učinkovitostjo cepiva Dukoral proti LT-ETEC lahko pričakujemo, da bi s cepljenjem pred potovalno drisko zaščitili okoli 6-7% potnikov.

Priporočila za cepljenje proti koleri

Cepljenje je smiselno za humanitarne delavce, ki odhajajo na področje nesreč in katastrof (neurejene sanitarno-higienske razmere) ter za osebe, ki potujejo v oddaljene predele dežel, kjer poteka epidemija kolere in bodo imeli omejen dostop do zdravstvene oskrbe.

Cepivo se ne priporoča kot zaščita pred potovalno drisko!

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information