Droge in mi

drogeOb besedi droga danes skoraj vsak pomisli na t. i. trde droge. Vendar pa niso samo trde droge droge. Vse preveč pozabljamo, da Slovenci uživamo še vrsto drugih drog, ki pa niso “PRIZNANE”  kot droge, ampak kot nekaj splošno razširjenega in sprejemljivega.

Vino je naša avtohtona droga. Obstajajo ljudski prazniki, ki so posvečeni tej drogi. Vino je pomemben izvozni artikel slovenskega gospodarstva in ima tudi pomembno vlogo v slovenski kulturi.

Ob tem prepogosto pozabljamo, koliko družin je razdrtih in koliko otrok ostaja prizadetih zaradi sporov med staršema, ki jim botruje pijanost. Ocenjujemo, da letno umre zaradi posledic uživanja alkohola okoli 800 Slovencev.

Tobak se je razširil po naših krajih že v srednjem veku. V določenem obdobju je kajenje določalo družbeni status posameznika. Danes ocenjujemo, da tobak letno zahteva 1000 življenj. Tobak poleg hudih bolezni, raka, povzroča tudi odvisnost, s katero se bori sleherni kadilec, ko želi prenehati s kajenjem. 

Prava kava je droga, vendar se odvisnosti od nje mnogi ne zavedajo, saj je pitje kave nekaj samoumevnega in že skoraj družabna obveza. Pa vendar se kaže abstinenčni sindrom vsako jutro, ko smo po neprespani noči še utrujeni do trenutka, ko okusimo prve požirke kave.

V sodobnem svetu se vse bolj povečuje uživanje raznih zdravil, ki vplivajo na človekovo počutje in doživljanje. Takšne tablete so tudi apaurini, ki jih na leto v Sloveniji pojemo preko12 milijonov.

Vse te droge, razen tablet, so danes pri nas  legalizirane, čeprav so v preteklosti in še danes marsikje v svetu, za njihovo uživanje bile oz. so še predpisane hude kazni. Učinki posameznih drog se med seboj razlikujejo, vendar pa imajo droge nekaj skupnega in zato jih ljudje tudi uživajo; to so: pomirjevalni učinek, omama, poživitev, opoj.

Razvrednotenje splošnih človeških vrednot pa prispeva še dodatne dimenzije , ki samo poglabljajo problem in dajejo ugodne pogoje za iskanje opoja.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information