Deratizacija - uničevanje glodalcev

podganeKaj vemo o glodalcih?

Glodalci, ki so najbolj razširjeni v mestnem okolju v Sloveniji so norveška podgana, črna ali strešna podgana in navadna miš. Glodalci imajo neverjetno sposobnost prilagajanja različnim okoljem, njihove velike sposobnosti za razmnoževanje in naravna inteligenca pa so jim omogočili, da so postali najštevilčnejši sesalci na Zemlji.

Razmnoževanje glodalcev je zelo hitro. Zdrava podganja samica ima mladiče petkrat na leto, vsakič jih skoti 8-12. Mladiči dosežejo spolno zrelost v 8-12 tednih. Teoretični ima lahko en podganji par v svojem življenju nekaj tisoč potomcev.

Podgane so inteligentne in družabne živali. Živijo v kolonijah, v katerih je več sto podgan. Znajo skakati, plezati in plavati. Pogosto živijo v bližini vode, ob kanalih in v kanalizaciji. V stanovanja lahko iz kanalizacije pridejo tudi skozi straniščno školjko.

Živijo v naših domovih, delovnih mestih, restavracijah, bolnišnicah, šolah. V stanovanjih gnezdijo v omarah, kuhinjah, shrambah. Gnezdijo tudi v sistemih za prezračevanje in se po ceveh selijo iz prostora v prostor. Tako lahko različna mesta onesnažijo s svojimi iztrebki in urinom.


Zakaj so glodalci nevarni?

Glodalci so nevarni, ker prenašajo povzročitelje različnih nalezljivih bolezni in ker povzročajo ogromno gospodarsko škodo.

Podgane uničujejo in kontaminirajo hrano, poškodujejo zgradbe, električne kable, plinsko in drugo napeljavo. S hrano, ki jo glodalci uničijo, bi lahko na leto prehranili 100 miljonov ljudi.

Glodalci prenašajo številne zunanje parazite (pršice, bolhe, klope in uši). Podganja bolha prenaša bakterijo, ki pri človeku povzroči kugo, bolhe in uši pa prenašajo bakterijo, ki povzroča tifus. Sami glodalci lahko prav tako prenašajo povzročitelje različnih nalezljivih bolezni, saj ti povzročitelji živijo v njihovem telesu in jih glodalci v okolico izločajo z urinom in iztrebki.

Ukrepi za zatiranje glodalcev

  1. Razmnoževanje glodalcev lahko močno omejimo s tem, da skrbimo za čistočo. Veliko lahko v borbi proti glodalcem storimo s tem, da pospravimo predmete in ostanke hrane in ne puščamo stvari ležati po kleteh, garažah in ostalih "priročnih" skladiščih.
  2. Nastavljanje zastrupljenih vab

Ker so glodalci za človeka zelo nevarni, se človek že od nekdaj proti njim bori na različne načine. Za strokovno in popolno uničevanje glodalcev skrbijo ustrezno usposobljeni delavci.

Danes so za uničevanje glodalcev na voljo številni strupi. Mnogo izmed njih je za glodalce tako strupenih, da žival pogine po enkratnem zaužitju vabe. Pogin, do katerega pride čez nekaj dni, je zelo podoben naravnemu poginu, tako da se ostali pripadniki skupine ne ustrašijo vabe, ampak jo še naprej uživajo.

Pri odstranjevanje poginulih glodalcev je potrebno uporabljati zaščitne rokavice in trupla zakopati, da jih ne bi zaužile druge živali.

Znaki zastrupitve z vabami in nudenje prve pomoči

Znaki zastrupitve so utrujenost, apatija, v težjih primerih se lahko pojavijo krvavitve. Če pride do zaužitja strupa, je takoj potrebno izzvati bruhanje in zastrupljenca napotiti k zdravniku, ki bo nadaljeval zdravljenje.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information