Avtizem in cepljenje

Kako je bila zgrajena povezava med avtizmom in cepljenjem proti ošpicam, mumpsu in rdečkam
Januarja 2011 je British Medical Journal (BMJ) objavil članek o veliki prevari Andrewa Wakefielda na področju neželenih stranskih učinkih cepljenja proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR). Andrew Wakefield je s sodelavci leta 1998 objavil članek v ugledni britanski medicinski reviji, The Lancet, kjer je poročal o povezavi cepljenja otrok proti OMR s pojavom avtizma. V tem članku je poročal o odkritju »novega sindroma«, ki naj bi označeval povezavo med pojavom regresivnega avtizma, vnetno črevesno boleznijo in cepljenjem proti OMR. Po tej objavi se je pričela svetovna medijska »vojna« proti cepljenju. Številni starši so cepljenje svojih otrok s cepivom proti OMR in tudi cepljenje z drugimi cepivi odklonili.

BMJ poroča o ugotovitvah Briana Deera, ki je dokazal ogromen razkorak med podatki o zdravstvenem stanju 12-tih otrok, ki jih v objavljenem članku opisuje Wakefield in dejanskim zdravstvenim stanjem teh otrok. Deer je pridobil originalne zdravstvene zapise, ki so se pojavili v javnosti lansko leto. Pokazalo se je, da navedbe v članku iz leta 1998 niso resnične, temveč je šlo za prevaro. Prav tako je Deer je dokazal prevaro z opravljenimi intervjuji staršev otrok, ki so bili zajeti v raziskavi leta 1998. Preveril je dokaze o zdravstvenem stanju otrok pred in po cepljenju, ter pri tem zopet potrdil ogromno razliko med navedbami Wakefielda in dejanskim stanjem. V Lancetu je bilo na primer objavljeno, da je imelo 11 od 12-ih opazovanih otrok »nespecifični kolitis«, vendar pa je Deer potrdil, da se je le-ta pojavil le pri treh otrocih. Še več, Wakefield in kolegi so objavili, da je pričelo 8 otrok po cepljenju proti OMR kazati znake podobne avtizmu ali gastrointestinalne simptome, medtem ko je iz zdravstvenih zapisov razvidno, da je bilo to res le pri dveh otrocih. Za ostale navedbe v članku iz leta 1998 se je pokazalo, da so bili simptomi prisotni že pred cepljenjem ali pa so se razvili mesece po cepljenju.

 

The Lancet je formalno umaknil Wakefieldov članek 2.2.2010, skoraj leto kasneje po večih objavah Deera v Times of London, kjer je obtožil Wakefielda ponaverjanja podatkov. Andrew Wakefield je obtožen prevare, ki jo primerjajo s prevaro, v kateri so človeško kost, ki je manjkala v rekonstrukciji skeleta modernega človeka, nadomestili z opičjo. Prevara je bila ugotovljena šele desetletja kasneje. Prav tako je še vedno čutiti posledice prevare Andrewa Wakefielda in sodelavcev, saj še danes mnogi starši po svetu zavračajo cepljenje svojih otrok zaradi strahu pred pojavom avtizma. Številne študije so to povezavo ovrgle.

Najnovejša raziskava v The Journal of Neuroscience poroča, da so znanstveniki pri ljudeh z avtizmom prepoznali gensko mutacijo, zaradi katere je sporazumevanje med možganskimi celicami zmanjšano na približno desetino običajne. Gre za mutacijo proteina, ki možganskim celicam pomaga pri prenosu podatkov po živčnih poteh, ki jih imenujemo sinapse. S tem se odpirajo nove možnosti za zdravljenje avtizma, vendar je do tega še dolga pot, katere cilj je doseči, da bo protein znova normalno deloval.

Motnje avtističnega spektra se pojavljajo pri 1% otrok, ponekod še pogosteje, saj je diagnosticiranje vse boljše.  Kljub temu, da številne znanstvene raziskave niso dokazale nobene povezave med cepljenje in avtizmom, nasprotniki cepljenja vedno znova in znova poudarjajo, da je avtizem posledica cepljenja.
Več o tem je dostopno na spletni strani http://skeptik.si/

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information