Zastrupitve z gobami

Zastrupitve z gobami se v Sloveniji pojavljajo največ med ljudmi, ki sami nabirajo gobe, a jih ne poznajo dobro. Zastrupitev z gobami strokovno imenujemo micetizem. Vsaka strupena goba vsebuje enega ali več strupov (toksinov). Enaki toksini so lahko v različnih vrstah gob, npr. toksin, ki se imenuje amatoksin ni prisoten le v zeleni mušnici (Amanita phalloides), ampak tudi v drugih vrstah gob.

Na splošno razdelimo zastrupitve z gobami glede na inkubacijsko dobo (inkubacijska doba je čas od zaužitja gob do pojava bolezenskih težav):

• kratka inkubacijska doba - težave nastopijo v prvih šestih urah po zaužitju, pojavijo se prebavne težave, toksini vplivajo na živčevje in/ali povzročijo alergije;
• dolga inkubacijska doba – težave se pojavi od 6 do 24 ur po zaužitju, toksini vplivajo na delovanje jeter, ledvic, povzročajo rdečino, bolečino in otekanje prstov rok in nog, glavobol in bruhanje;
• pozna inkubacijska doba - znaki se pojavijo po več kot 24 urah, največkrat pride do hude okvare ledvic (akutna ledvična odpoved).

Pogostokrat zastrupitve niso posledica delovanja toksinov, zato to niso »prave« zastrupitve, ampak se težave pojavijo zaradi preobilnega zaužitja gob, neustrezne priprave, zaužitja surovih ali pokvarjenih gob, zaradi bolezni prebavil, sočasnem uživanju alkohola in alergij na sestavine v gobah. Ker so gobe bogate v vlakninami, so težje prebavljive.

Gobe so lahko kontaminirane z različnimi herbicidi in insekticidi ter težkimi kovinami in radioaktivnimi snovmi. Zato se je potrebno izogibati nabiranju gob blizu območij zelo prometnih cest, industrijskih in kmetijskih območij.

Vse bolnike, pri katerih sumijo na zastrupitev s smrtno nevarnimi gobami, ali v primeru hudih prebavnih težav oziroma resnih zapletov, kot so npr. napad žolčnih kamnov z zlatenico, vnetje trebušne slinavke, velika izguba tekočine pri bruhanju ali driski zlasti pri otrocih in starejših, po zaužitju gob praviloma hospitalizirajo.

Zanašanje, da bo driska po zaužitju gob v enem ali dveh dneh minila, in da ni potrebno k zdravniku, je lahko usodno. Pri zastrupitvi  z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov, predvsem jeter in ledvic in celo smrti.

Zdravljenje zastrupitve z gobami je večinoma podporno, potrebna je temeljita odstranitev strupa iz prebavil z izpiranjem želodca, dajanjem odvajal in aktivnega olja, pri nekaterih zastrupitvah pa uporabljajo protistrupe (antidote).

Pri nabiranju je potrebno upoštevati zlata pravila:
nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo. Gob naj ne jejo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rana na želodcu in dvanajstniku.
Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem. Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive. Nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej oz. v prvih 24 urah bodisi kot svež obrok hrane ali pa jih ustrezno konzerviramo, npr. blanširamo, zmrznemo ali sušimo.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information