Okužbe dihal in prebavil v zimskih mesecih

V zimskih mesecih je večja verjetnost za obolevanje dihalnih poti. Zlasti otroci v starostni skupini od enega do treh let pogosteje zbolijo za virusnimi okužbami dihal. Najpogostejše so okužbe zgornjih dihal (prehladi), ki se kažejo kot izcedek iz nosu, kašelj, povišana telesna temperatura. Težave običajno izzvenijo po nekaj dneh.

Gripa običajno poteka s hujšimi zdravstvenimi težavami. Telesna temperatura je po navadi močno povišana, poleg prehladnih znakov so lahko prisotne še bolečine v mišicah in sklepih.

V jesensko-zimskih mesecih so pogoste tudi črevesne okužbe, ki jih najpogosteje povzročajo rotavirusi, vse pogosteje pa tudi norovirusi. Običajno ljudje te okužbe poimenujejo »črevesna gripa«, a z gripo to nima nobene povezave.

Pri črevesnih virusnih obolenjih se pojavljata bruhanje in driska, zaradi česar je zlasti pri majhnih otrocih povečana nevarnost izsušitve.

Preprečevanje črevesnih virusnih okužb je zaradi močne nalezljivosti problematično zlasti v kolektivnem varstvu (vrtcih). Otrok s prebavnimi težavami bi moral v času bolezni ostati doma in šele dva dni po prenehanju težav pričeti ponovno obiskovati vrtec. A žal se to priporočilo zaradi najrazličnejših razlogov ne upošteva, zato se pogostokrat v vrtcih pojavljajo izbruhi oziroma okužbe kljub izvajanju preventivnih ukrepov v vrtcih ne izzvenijo.

Med najpomembnejše preventivne ukrepe za preprečevanje črevesnih okužb spada higiensko umivanje rok, prezračevanje prostorov ter temeljito čiščenje prostorov in igrač. Za preprečevanje rotavirusnih okužb sta na voljo učinkoviti cepivi, je pa cepljenje potrebno pričeti zgodaj, saj sta cepivi registrirani za cepljenje otrok do 6. meseca starosti (več na povezavi http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/cepiva-in-cepljenje/164-cepljenje-proti-rotavirusnim-okubam).

Virusne okužbe dihal in prebavil zdravimo simptomatsko. Skrbimo za zadosten vnos tekočine, čistimo nos s fiziološko raztopino, znižujemo povišano telesno temperaturo in predvsem opazujemo otrokovo dihanje. Antibiotiki pri zdravljenju virusnih okužb dihal niso učinkoviti, razen izjemoma, ko pride do dodatne bakterijske okužbe.

Virusna okužba se iz zgornjih lahko prenese v spodnja dihala. Pride do bronhiolitisa ali pljučnice. Pomembno je, da ti dve bolezni pravočasno prepoznamo in obiščemo zdravnika. Ta bo glede na otrokovo  stanje in laboratorijske izvide ocenil, ali otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje. Če pa bo otrok iz ambulante odšel domov, bo dal zdravnik staršem natančna navodila, kdaj se je potrebno ponovno oglasiti na kontrolni pregled in kateri so simptomi in znaki, ki zahtevajo takojšnji ponovni pregled pri zdravniku.

Še posebej je potrebna previdnost pri otrocih, pri katerih lahko okužbe dihal potekajo v težji obliki. To so
prezgodaj rojeni otroci, otroci s prirojenimi nepravilnostmi oziroma kroničnimi boleznimi pljuč in srca ter dojenčki, zlasti tisti, ki so mlajši od treh mesecev.

Dojenčki še nimajo dobro razvite obrambe proti virusnim okužbam, oziroma prva okužba pri njih praviloma poteka v težji obliki.

Zaradi tega je zelo pomembno, da v družinah z dojenčki starejšega sorojenca v času virusnih okužb začasno izpišejo iz vrtca, saj lahko prenese okužbo na mlajšega bratca ali sestrico, tudi če sam nima vidne okužbe dihal. Starejši otroci lahko okužbe dihal prebolijo v bistveno blažji obliki kot dojenčki. Zdravniki močno odsvetujejo, da družine z dojenčki obiskujejo nakupovalna središča in druge kraje, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Če zbolimo sami, ostanimo doma, dokler ne minejo znaki okužbe. Tako bomo zmanjšali prenos okužbe na sodelavce in druge ljudi, s katerimi prihajamo v stik. Pomembno je tudi cepljenje proti gripi, za katerega je še čas.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information