Ščurki in faraonske mravlje

Škodljivi insekti delajo škodo na rastlinah, hrani, lastnini, ogrožajo zdravje ljudi in živali. Lahko so strupeni, prenašajo različne povzročitelje nalezljivih bolezni, s svojo prisotnostjo pa povzročajo nelagodnost in gnus.
Do danes poznamo več kot milijon insektov, v Sloveniji pa živi približno 23.000 vrst.

Ščurki

V Sloveniji je najbolj pogost rjavi ščurek, ki je velik približno 10 do 15 mm, svetlo do temnorjav in ima krila. Samica nekaj tednov nosi jajčne ovojnice z več kot 40 jajčeci, iz katerih se izležejo ličinke. Celoten cikel traja od 1 do 2 meseca. V povprečju ščurki živijo 18 mesecev. Samica v enem letu lahko izleže 35.000 jajčec.

Ščurki živijo  predvsem v toplih, vlažnih mestih (kuhinje, pekarne, restavracije, hoteli, ladje, živilski obrati…). Hranijo se s škrobom, sladkorjem, mesom, kruhom, fekalijami, krvjo, grizejo pa tudi vosek, lepilo, knjige, papir, dlako in živalske kože. Prenašajo se na različne načine, npr. s selitvijo v nove prostore, s prtljago, embalažo, pakiranim sadjem ipd. Če delamo v prostoru, kjer so ščurki, jih lahko prenesemo domov. Ščurki se lahko selijo iz prostora v prostor tudi preko kanalizacije, ventilacijskih vodov, lezejo pa tudi skozi razpoke.

Aktivni so predvsem ponoči, če pa so vidni tudi podnevi, je to znak, da jih je ogromno. Brez hrane in vode lahko preživijo do 4 tedne.

Ščurki lahko mehanično prenašajo povzročitelje kolere, tifusa, drisk, virus hepatitisa A, s svojimi iztrebki pa onesnažijo hrano.

Faraonske mravlje

Faraonske mravlje so v Sloveniji prisotne že več kot 20 let in sicer predvsem v stanovanjski blokih, strnjenih naseljih, v zadnjem času pa tudi v individualnih hišah. Ne gradijo mravljišč, ampak prebivajo v različnih votlih prostorih v zgradbah, kjer najdejo dovolj hrane za svoj obstoj. Faraonke so do 2.5 mm velike jantarno rumene mravlje z dolgimi tipalkami. Živijo v kolonijah, v katerih je do 300.000 mravelj. V enem gnezdu je več sto samic, ki izležejo do 350 jajčec. Življenjski cikel razvoja iz jajčeca do odrasle mravlje traja približno 5 tednov. Najugodnejši za razvoj so prostori z okoli 26o C, zato so gnezda pogosto v bližini naprav za ogrevanje, medtem ko delavke iščejo hrano tudi po zelo hladnih prostorih.

Faraonke imajo zelo rade beljakovinska živila. Hranijo se predvsem z mesom in mesnim izdelki, vendar pred njimi ni varna nobena hrana. Hranijo se tudi s krvjo, iztrebki, organskimi odpadki, zato jih najdemo tudi na deponijah in kafilerijah. Brez hrane lahko preživijo celo do 5 mesecev.

Za učinkovito uničevanje ščurkov in faraonskih mravelj je pomembno, da se upoštevajo navodila strokovnjakov, ki izvajajo dezinsekcijo ter da k uničevanju pristopijo vsi stanovalci večstanovanjskih zgradb.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information