Prostata in bolezni

Prostata ali obsečnica je del moških spolnih organov. Je kot kostanj velika žleza, leži tik pod sečnim mehurjem ter z vseh strani obdaja začetni del sečnice. Težave s prostato se pojavijo najpogosteje po 50. letu, pri družinsko obremenjenih moških pa lahko pa že prej.

prostata_1 

Zaradi bolezni prostate se težave praviloma najprej pojavijo pri uriniranju. Pogoste so težave predvsem na začetku uriniranja, ko moški lahko prične urinirati šele po določenem času in ob pritiskanju. Ob tem je curek seča tanek ter se prekinja, po uriniranju pa ostane občutek zastajanja seča v mehurju. Zaradi tega hodi na vodo pogosteje, tudi ponoči. Zaradi zastajanja urina lahko nastanejo zapleti. Pogosto se pojavi vnetje mehurja ali pa nastanejo kamni. Uriniranje je lahko pekoče, v urinu ali spermi se lahko pojavijo sledovi krvi.
Najpogostejše bolezni prostate so vnetje prostate, benigno povečanje prostate in rak prostate.

Vnetje prostate se najpogosteje pojavi pri moških v srednjem življenjskem obdobju. Povzročitelji vnetja so lahko bakterije, virusi ali kemični dejavniki. Pogosto pa vzroka ne najdemo. Znaki vnetja se kažejo v obliki pekoče bolečine ob uriniranju, lahko se pojavi izcedek iz sečnice ali težave v spolnosti. Za zdravljenje se uporabljajo antibiotiki, ki jih je potrebno jemati dalj časa.

Benigno povečanje prostate nastane zaradi povečanja žleznega tkiva prostate. To tkivo obdaja sečnico in jo prične stiskati, kar povzroča težave pri odtekanju seča iz mehurja. Opisane težave so pogostejše pri starejših moških. Bolezen sicer ni življenjsko nevarna, vendar pa s časom lahko povzroči resne zaplete. Zaradi oteženega odtekanja seč zastaja v mehurju, to pa lahko privede do bakterijske okužbe ali nastanka kamnov v mehurju. Dolgotrajno zastajanje seča vpliva tudi na sečevode in ledvice.

 prostata_2
 
Rak prostate je eden izmed najpogostejših rakastih obolenj pri moških. Dokler je rak omejen na prostato, ne povzroča težav pri uriniranju. Ko pa se razraste, povzroča težave pri odtekanju seča in bolečine v kosteh zaradi zasevkov. Zdravljenje je kirurško, lahko pa se kombinira tudi z obsevanjem ali z zdravljenjem z zdravili. Bistveno je čim zgodnejše odkrivanje  raka. Prvi opozorilni znak bolezni prostate je povišana vrednost PSA v krvi.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information