Poraba alkohola v Evropi in Sloveniji

V svetovnem merilu je največ bolezni in smrti zaradi alkohola v evropski zdravstveni regij, ki je glede na stopnjo umrljivost pri otrocih in odraslih razdeljena v tri skupine.

Eur - A vključuje 27 držav z zelo nizko stopnjo umrljivostjo otrok in odraslih. V to skupino spadajo Andora, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Luksemburg, Malta, Monako, Nizozemska, Norveška, Portugalska, San Marino, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija.

Eur - B vključuje države z nizko stopnjo umrljivostjo otrok in odraslih. V to skupino spadajo Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Gruzija, Kirgistan, Črna gora, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška, Tadžikistan, Makedonija, Turčija, Turkmenistan, Uzbekistan.

Eur - C vključuje države z nizko stopnjo umrljivost otrok in visoko stopnjo umrljivosti odraslih. V to skupino spadajo Belorusija, Estonija, Madžarska, Kazahstan, Latvija, Litva, Moldavija, Rusija in Ukrajina.

Alkohol je glavni povzročitelj jetrnih bolezni, vključno z jetrno cirozo. Velikemu deležu prometnih nezgod s smrtnim izidom botruje alkohol. Podobno je glede nasilja v družini, samomorilnosti, kriminalu, promiskuitetnem spolnem vedenju, prav tako je alkoholizem povezan z obolenji srca in ožilja, rakom, zastrupitvami in zmanjšanjem odpornosti (Graf 1).

Graf 1. Alkoholu pripisljive bolezni v različnih zdravstvenih regijah sveta glede na izgubljena leta zdravega življenja v letu 2004 (primerjava za svet z letom 2000).

graf_4

AFR=Afriška regija; AMR=Ameriška regija, EMR=Vzhodna sredozemska regija, EUR=Evropska regija, SEAR= Južno vzhodna azijska regija, WPR=Zahodna pacifiška regija

Evropska regija, v katero je vključenih 49 držav, prednjači po porabi alkohola v primerjavi z drugimi regijami. Po ocenah je petina prebivalcev nad 15 let težkih pivcev (Graf 2).

Graf 2. Poraba čistega alkohola med odraslimi v evropski zdravstveni regiji

graf_1

 

Med posameznimi skupinami držav znotraj evropske regije (EUR A, B in C) so glede porabe čistega alkohola velike razlike; največja poraba čistega alkohola je v 27. državah evropske regije-EUR A (Graf 3), kamor sodi tudi Slovenija.

graf_2


Slovenija je s približno 10.4 litri popitega čistega alkohola na prebivalca med 48. državami na 28. mestu; na prvem mestu v letu 2005 je bila Estonija (Graf 4)


graf_3 

Poudariti je potrebno, da gre pri porabi čistega alkohola na prebivalca na leto za statistični prikaz povprečja, ki zajema vse prebivalce Slovenije, vključno s prebivalci, ki ne popijejo nobene alkoholne pijače na leto (npr. dojenčki, otroci, abstinenti…). Glede na to dejstvo, morajo nekateri popiti ogromne količine alkoholnih pijač…

 alkohol

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information