Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) in klamidijski proktitis

Chlamydia trachomatis spada med najpogostejše povzročitelje spolno prenosljivih okužb (SPO). Več informacij na http://www.drustvo-bpnb.si/nalezljive-bolezni/129-klamidijske-okube.html

Približno 10 % moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), ima klamidijsko vnetje zadnjika (rektuma). Med MSM je rektalna klamidijska okužba pogostejša kot vnetje sečnice (uretritis).

Klamidijska okužba povzroči poškodbo rektalne sluznice, kar ob nezaščitenih analnih spolnih odnosih zviša tveganje za HIV okužbo za 10-krat. Pogosto je rektalna klamidijska okužba asimptomatska. Klamidijsko vnetje zadnjika ugotovimo z odvzemom brisa s pomočjo proktoskopije; diagnoza se postavi na osnovi različnih laboratorijskih diagnostičnih metod. 

Zdravljenje klamidijskih okužb (povzeto po priporočilih BRITANSKEGA ZDRUŽENJA ZA SPOLNO ZDRAVJE)
Za bolnike z diagnosticirano rektalno klamidijo je indiciran doksiciklin 100 mg, dvakrat dnevno, teden dni (Tabela 1). Ob tem se priporoča se testiranje na HIV.

Tabela 1: Priporočila za zdravljenje klamidijske okužbe

priporoila_za_zdravljenje_klamidijske_okube 

Kot alternativa se lahko uporabijo še:

• Amoksicilin, 500 mg, 3-krat dnevno 7 dni.
• Eritromicin, 500 mg, 4-krat dnevno, 7 dni.
• Ofloksacin, 300 mg, 2-krat dnevno, 7 dni.
• Tetraciklin,  500 mg, 4-krat dnevno, 7 dni.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information