Mladostniki in okužbe s Chlamydia trachomatis

V svetu narašča števila spolno prenosljivih okužb med mladostniki, ki vse bolj zgodaj začnejo s spolnimi odnosi. Pri njih je najpogostejša spolno prenosljiva okužba (SPO) okužba s C. trachomatis. Povprečna starost ob prvem spolnem odnosu se znižuje, mladostniki imajo nezaščitene spolne odnose, malo mladostnikov ob spolnih odnosih uporablja kombinirano zaščito pred nezaželjeno nosečnostjo in okužbo (kondom+kontracepcijske tabletke). Mladostniki v glavnem vedo, da se s spolnimi odnosi prenaša HIV, o drugih SPO pa ne vedo veliko. V zvezi s spolnimi odnosi se najbolj bojijo nezaželjene nosečnosti.

Mladostnice med 16- in 19-tim letom so bolj dovzetne za okužbo s C. trachomatis; pri njih je tveganje za nastanek komplikacij, zlasti pelvičnega vnetja, bistveno višje kot pri starejših ženskah. Več informacij. http://www.drustvo-bpnb.si/nalezljive-bolezni/129-klamidijske-okube.html

Klamidijska okužba je pogostejša pri tistih, ki:

• zgodaj pričnejo s spolnimi odnosi,
• imajo veliko število različnih spolnih partnerjev,
• so v zvezi s partnerjem, ki ima spolne odnose z več različnimi partnerji,
• imajo spolne odnose brez uporabe kondoma,
• med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (angl. MSM-men sex with men).

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information