Samomorilnost in Slovenci

Slovenija se glede na mednarodno primerljive podatke o umrljivosti zaradi samomorov že več desetletij uvršča med deset najbolj ogroženih evropskih držav. Po zadnjih podatkih je glede samomorilnosti Slovenija na četrtem mestu  članicami EU.

Umrljivost zaradi samomora pri nas v zadnjem desetletju sicer upada, vendar številke kljub temu ostajajo visoke.

Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je v letu 2010 zaradi samomora umrlo 416 prebivalcev Slovenije, 32 manj kot leto prej. To je sicer 30 odstotkov manj kot leta 2000, a še vedno v povprečju vsakih 21 ur zaradi samomora umre ena oseba. Med samomorilci je štiri petine moških in petina žensk.

Najpogostejši vzrok smrti zaradi samomora v Sloveniji je bilo v lanskem letu namerno samopoškodovanje z obešenjem, zadavljenjem ali zadušitvijo, najpogosteje pa je do samomora prihajalo v starostni skupini od 15 do 19 let. Najbolj ogrožene so regije na severovzhodu Slovenije.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information