Nov
12

Pojav otroške paralize - realna grožnja za Evropo

Zaradi širjenja otroške paralize (poliomielitisa) v različnih državah po svetu (Afganistan, Pakistan, Nigerija, Kenija, Somalija, Etiopija, Sirija), ta bolezen predstavlja realno grožnjo tudi za vnos v Evropo, kjer smo to nevarno in potencialno smrtonosno bolezen izkoreninili leta 2002. Evropa je ogrožena predvsem zato, ker je v nekaterih državah število cepljenih proti otroški paralizi razmeroma nizko.

Poleg tega se v večini evropskih držav uporablja mrtvo, inaktivirano cepivo, ki se daje v mišico; to cepivo ne nudi sluznične zaščite proti virusom, ki povzročajo otroško paralizo. Sluznično zaščito daje živo, oslabljeno cepivo, ki pa ga v Evropi več ne uporabljamo, ker je v zelo redkih primerih povzročalo primere paralize po cepljenju. V Sloveniji dosegamo več kot 95% precepljenost proti otroški paralizi, vendar se tudi pri nas pojavljajo okolja, kjer je odstotek cepljenih otrok bistveno nižji od tega povprečja!

Več o otroški paralizi je na spletnem naslovu: http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=150&pi=5&_5_id=2349&_5_PageIndex=0&_5_groupId=283&_5_newsCategory=&_5_action=ShowNewsFull&pl=150-5.0.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information