Sep
25

Cepljenje lisic proti steklini

V Sloveniji se bo predvidoma 26. septembra 2013 pričela jesenka akcija cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo predvidoma trajala do 15. novembra 2013. Polaganje vab bodo opravili piloti domačih športnih društev z višine 300 m z za to prirejenimi športnimi letali. Vabe so namenjene divjim živalim, zato naj lastniki psov imajo pse na sprehodih privezane. Psom v tem času ni dovoljeno prosto gibanje, izvzeti so službeni psi. Po zahtevah Svetovne zdravstvene organizacije je potrebno vsak stik z vsebino vabe obravnavati kot ugriz stekle živali. Če pride vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, je potrebno to mesto dobro izprati pod tekočo vodo, umiti z milom in nemudoma obiskati antirabično ambulanto območnega Zavoda za zdravstveno varstvo zaradi cepljenja proti steklini.

POMEMBNO

• Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke! Več o obliki vabe najdete na http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/slike/STEKLINA/stek_1/Slika_9-vabe_1.JPG

• Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, si zaščitite roke in jo odvrzite v smeti.

• Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali rano, to mesto najprej dobro sperite in umijte z milom! Stik z vabo je potrebno obravnavati v antirabični ambulanti Zavodov za zdravstveno varstvo!

Več informacij je na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin www.uvhvvr.gov.si in http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nalezljive-bolezni/135-steklina.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information