Apr
02

Cepljenje ni povezano z avtizmom

Ameriška študija je ponovno dokazala, da ni povezave med cepljenjem in avtizmom. Po nekaterih podatkih se kar tretjina ameriških staršev boji, da bi utegnilo zgodnje cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim sprožiti avtizem. Doslej je že več raziskav ovrglo povezavo med cepljenjem in avtizmom, v najnovejši pa so se raziskovalci osredotočili na izpostavljenost otrok antigenom, to je snovem v cepivih, ki sprožijo nastajanje protiteles, s katerimi se organizem bori proti okužbam in jih ameriški otroci prejmejo do starosti dveh let.

Raziskovalci so obravnavali 256 otrok z avtističnimi motnjami s celotnega območja ZDA ter jih primerjali s 752 otroki brez avtizma, ki so bili prav tako cepljeni in s tem izpostavljeni antigenom. Šudija je pokazala, da cepljenje ni povezano z avtizmom.

Sicer avtizem prizadene približno 1% otrok, najverjetneje gre za dedno motnjo, saj je odkrito zaporednje nukleotidov, ki je pogostejše pri avtistih, med katerimi je bistveno več dečkov kot deklic.

Vir: Journal of Pediatrics 2013. Increasing exposure to antibody stimulating proteins and polysaccharides in vaccines is not associated with risk of autism

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information