Mar
27

Onesnaženost zraka in astma

Promet je v več kot desetini primerov vzrok astme pri otroci. Do 14 odstotkov primerov kronične astme v otroštvu je moč pripisati izpostavljenosti onesnaženju zaradi prometa oz. življenju blizu zelo obremenjenih cest. Kot obremenjene ceste so raziskovalci obravnavali ceste, po katerih se dnevno prevaža več kot 10.000 vozil.

Raziskava je bila opravljena v desetih evropskih mestih (Barceloni, Bilbau, Bruslju, Granadi, Ljubljani, Rimu, Sevilli, Stockholmu, Valencii in na Dunaju) in bila objavljena v reviji European Respiratory Journal.

Promet tako botruje skoraj tako velikemu deležu primerov astme kot izpostavljenost cigaretnemu dimu. WHO ocenjuje, da je 18 odstotkov vseh primerov astme pri otrocih mogoče pripisati prav izpostavljenosti cigaretnemu dimu oziroma pasivnemu kajenju.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information