Jan
03

Prehladna obolenja in preventiva

V zadnjem tednu iz UKC LJ poročajo o velikem številu otrok otrok z akutnim bronhiolitisom, to je vnetjem vnetjem majhnih dihalnih poti.  Zbolevajo predvsem otroci, mlajši od dveh let, zlasti dojenčki. Večinoma bolezen poteka brez težav, vendar je možen težji potek bolezni, zaradi  katerega mali bolniki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Približno pol odstotka hospitaliziranih otrok umre.

Starši morajo poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, ki so prehlajeni, redno čistiti nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo, težko in hitro dihajo, pa je potreben pregled pri zdravniku.

Težji potek bolezni je možen zlasti pri dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo bolezni dihal oz. srca.

Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni. Če je doma dojenček,  mlajši od šestih mesecev, in ima sorojenca v vrtcu, je priporočljivo starejšega otroka vzeti iz vrtca.. Okužbo namreč  največkrat prinese domov starejši otrok.

Več informacij o preventivnih ukrepih na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/158-okube-dihal-in-prebavil-v-zimskih-mesecih

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information