Nov
27

1. december - DAN OZAVEŠČANJA ZA GENERACIJO BREZ AIDS-a

Letošnji 1. december, svetovni dan boja proti aidsu, nadaljuje tradicijo iz leta 1988, ko so se strokovnjaki po vsem svetu dogovorili, da potrebujejo boljšo izmenjavo informacij o okužbi s HIV in AIDSU, o načinih prenosa, ter o zaščiti in vzgoji ljudi, da sprejemajo dejstvo, da so bolni in okuženi med nami.

HIV (virus človekove zmanjšane odpornosti) napada celice imunskega sistema in počasni slabi obrambno sposobnost telesa. Posledica tega je oslabljen imunski sistem, zato se poveča dovzetnost za različne okužbe in rakava obolenja. Okužena (seropozitivna) oseba običajno več let nima nobenih bolezenskih težav, čeprav prenaša virus.

AIDS (sindrom pridobljene imunske pomankljivosti) je končna razvojna stopnja okužbe s HIV-om in je še vedno neozdravljiva bolezen. Običajno se prvi znaki okužbe pokažejo čez nekaj tednov po okužbi, znaki pa so različni. Okuženi lahko imajo vročino, se potijo, bolijo jih mišice, imajo težave pri požiranju in povečane bezgavke. Lahko se slabo počutijo, imajo drisko in rdečkast izpuščaj, opazijo majhne ranice po koži, ustih ali zadnjiku. Te težave minejo v nekaj tednih same od sebe in okuženi je običajno precej časa brez težav, vendar njegov imunski sistem postopoma propada. Poleg posledic okvarjenega imunskega sistema je aids povezan z okvarami živčevja, kar se kaže v nevroloških in duševnih motnjah, ter s sindromom hujšanja.

Danes so na razpolago različne kombinacije antiretrovirusnih zdravil, ki upočasnjujejo razvoj bolezni in aids pri ljudeh, ki se zdravijo, zato aids vse bolj postaja kronična bolezen.

Pri obvladovanju HIV okužbe je zelo pomembno, kdaj je bila okužba odkrita. Prej ko je odkrita, prej okuženi začne prejemati protivirusna zdravila, kar ima za posledico počasnejše napredovanje okužbe v aids.

V Sloveniji je v primerjavi s številnimi drugimi evropskimi državami obseg testiranja na HIV relativno majhen, vendar se je v obdobju zadnjih deset let povečal. Če okužbo s HIV odkrijemo pozno, zamudimo priložnost za pravočasno in praviloma uspešnejše zdravljenje in je tveganje zgodnejšega razvoja aidsa in smrti večje. Oseba, ki ne ve, da je okužena in prakticira nezaščitene spolne odnose, neovirano širi okužbo na svoje spolne partnerje. Zato je zelo pomemben nov preventivni pristop: TESTIRAJ IN ZDRAVI. Strokovnjaki v primeru tveganih spolnih odnosov priporočajo redna testiranja, ki jih je mogoče brezplačno opraviti tudi pri osebnem zdravniku.

 V zadnjih letih se je v Sloveniji bistveno povečalo število novoodkritih okužb s HIV in bolnikov z AIDS-som. Letno pri nas odkrijemo od 40 do 50 okuženih, v lanskem letu jih je bilo največ, 55, letos pa verjetno okoli 50. Zdravniki redno spremljajo 420 HIV/AIDS bolnikov. Največ primerov okužb je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, saj se okužba širi predvsem zato, ker je popustil strah pred umiranjem.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information