Avg
28

Javnozdravstveni problem alkoholizma v Sloveniji

V Sloveniji odrasli prebivalec popije 10,5 litra čistega alkohola na leto, kar našo državo po porabi čistega alkohola uvršča med prvih pet držav v EU; od 10 do 15 odstotkov odraslih pa ima najverjetneje že razvit sindrom odvisnosti od alkohola. Stopnja umrljivosti zaradi ciroze jeter se je med letoma 2000 in 2005 sicer znižala, se pa ponovno povišuje. Ciroza jeter (ljudsko razpad jeter) nastane zaradi različnih vzrokov, alkoholizem pa je med najpomembnejšimi. Alkoholu pripisujejo krivdo za 20 do 30 odstotkov raka grla požiralnika, veliko samomorov in prometnih nezgod…

Leta 2009 je alkohol neposredno zakrivil 481 smrti (4,5 odstotka vseh) in 3722 hospitalizacij (1, 2 odstotka vseh), ki so trajale skupaj 84.693 dni oziroma 3,6 odstotka vseh. Kar 41,6 odstotka povzročiteljev nasilja najmanj enkrat tedensko uživa alkohol.

Več na spletnem naslovu http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nae-zdravje-2/133-poraba-alkohola-v-evropi-in-sloveniji.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information