Jul
30

Ebola v Ugandi

Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da ja na zahodu Ugande, v okrožju Kibale, v julija izbruhnila epidemija ebole.

Ebola je zelo nalezljiva bolezen, smrtnost je zelo velika, saj umre od 25 do 90 odstotkov okuženih. Naravni rezervoar ebole je deževni gozd Afrike in območja v Zahodnem Pacifiku.  Ebola virus spada v družino filovirusov. Znanih je 5 vrst ebola virusov z različnimi imeni: Zaire, Sudan, Slonokoščena obala, Bundibugyo in Reston. Slednji je najmanj nevaren, povzroča lahko brezsimptomne okužbe, do sedaj ta virus ni povzročil težjih oblik bolezni in smrti, pojavlja pa se v Zahodnem Pacifiku.

Zdravila za ebolo ni, prav tako ni cepiva, bolezen se zdravi simptomatsko.

Okužba se prenaša z neposrednim stikom s krvjo, telesnimi izločki ali drugimi telesnimi tekočinami od okužene živali, zlasti šimpanzov, goril in antilop, ali neposredno iz človeka na človeka. Simptomi okužbe so mrzlica, bruhanje, driska, splošno slabo počutje ter bolečine v mišicah in sklepih, v najhujših primerih pride do odpovedi jeter in ledvic ter obsežnih notranjih in zunanjih krvavitev.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information