Jul
24

28. julij je svetovni dan hepatitisa

Hepatitis je skupno ime za vnetje jeter, ki nastane zaradi različnih vzrokov. Najpogosteje ga sprožijo virusi. Poznamo vsaj sedem virusov, ki povzročijo virusni hepatitis (hepatitis A, B, C, D, E, F in G).

Virusi se med seboj razlikujejo po načinu prenosa in po sposobnosti vzdrževanja kronične okužbe.  Virusni B in C hepatitis sta tiha ubijalca, saj so lahko ljudje kronično okuženi, a za to ne vedo. Zato je pomembno, da se pred okužbo zaščitimo z čim bolj varnim načinom življenja in cepljenjem oziroma se odločimo za testiranje.

Dejstvo je, da je kronični hepatitis B z ustreznim zdravljenjem postal obvladljiva bolezen, zdravljenje hepatitisa C pa je sploh eno najuspešnejših protivirusnih zdravljenj. V Sloveniji je po oceni okuženih ali s hepatitisom B ali hepatitisom C okoli 40.000 oseb.
Cepljenje je možno samo proti hepatitisu A in hepatitisu B.


Več informacij je dostopnih na spletnih naslovih:
http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/nalezljive-bolezni
http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/cepiva-in-cepljenje
http://en.wikipedia.org/wiki/World_Hepatitis_Day

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information