Jun
04

Hemoragična mrzlica

V Sloveniji letos beležimo porast pojava hemoragične mrzlice. Do sedaj je v letošnjem letu  zbolelo že 54 ljudi, ker je veliko več kot lani, ko je v celem letu zbolelo 14 oseb.

Hemoragična mrzlica, ki jo strokovno imenujemo hemoragična mrzlica z renalnim sindromom, je zoonoza, torej bolezen, ki se z živali lahko prenesena človeka. Bolezen povzročajo virusi, večinoma pa se pojavlja v poletnih mesecih in jeseni, ko se ljudje več zadržujejo v naravi oziroma delajo na polju in v gozdu. Človek se največkrat z virusom okuži ob vdihanju prahu, v katerem so posušeni izločki glodavcev, zlasti miši in voluharjev. Do okužbe pride zlasti ob dvigovanju prahu v kleteh, shrambah, zidanicah, skladiščih in tudi v naravi.

Nevarnost za okužbo je tudi pri pomladanskem čiščenju kleti, vikendov in drugih prostorov, ki so onesnaženi z iztrebki glodavcev.

mi

Okužbo lahko preprečimo tako, da preprečimo dostop glodavcem v bivališča.

Več informacij je na naslovu:
http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=165&pi=5&_5_id=996&_5_PageIndex=0&_5_groupId=298&_5_newsCategory=&_5_action=ShowNewsFull&pl=165-5.0.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information