Apr
20

Svetovni teden cepljenja

Jutri, 21. aprila, se začenja svetovni teden cepljenja. Zahvaljujoč odkritju in rabi cepiv se z mnogimi nalezljivimi boleznimi, zaradi katerih so otroci in odrasli v preteklosti težko zbolevali, postali invalidi in umirali, danes v razvitem svetu ne soočamo več.

S cepljenjem pridobi vsak posameznik imunost – odpornost proti boleznim, ki so nalezljive, nekatere med njimi tudi smrtno nevarne. S cepivom vnesemo v telo oslabljene ali uničene povzročitelje nalezljivih bolezni oziroma njihove sestavine. Mrtvo cepivo ne more povzročiti bolezni, ampak le spodbudi imunski sistem, da izdela zaščitna protitelesa proti povzročiteljem bolezni. Če pride cepljena oseba v stik s povzročiteljem, ga protitelesa prepoznajo in onesposobijo.

Zaradi cepljenja smo v svetu odpravili črne koze, od zadnjega primera je minilo že več kot 30 let. Mnogih bolezni, ki jih učinkovito preprečujemo s cepljenjem, v razvitem svetu skorajda več ni. V Sloveniji zaradi cepljenja ne beležimo več prirojenih rdečk, prirojenega tetanusa, davice in otroške paralize. Za zdaj delež cepljenih v Sloveniji omogoča solidno varnost pred nalezljivimi boleznimi.

Pravica do cepljenja kot ena od osnovnih človekovih pravic ni enako dostopna. Kljub dokazani uspešnosti cepljenja je v svetu več milijonov ljudi, ki ostajajo necepljeni. Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) ocenjujejo, da je okoli 27 milijonov dojenčkov in 40 milijonov nosečnic nezaščitenih pred nalezljivimi boleznimi, proti katerim so na voljo učinkovita cepiva. Vsako leto umre v svetu približno milijon in pol otrok, mlajših od pet let, ker niso bili zaščiteni s cepljenjem. Več na http://www.zzv-ce.si/clanki.php?idtblClanki=17 in http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=0&pi=1&_1_id=1950&_1_PageIndex=0&_1_groupId=225&_1_newsCategory=&_1_action=ShowNewsFull&pl=0-1.0.


 

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information