Mar
19

Alergije

S pomladanskim prebujanjem narave se je začela tudi sezona alergij. Med najpogostejše alergene rastline sodita mačica in leska, najbolj alergena pa je ambrozija. Poleg alergije na te rastline pogostokrat zdravstvene težave povzročajo tudi breza, kostanj in določeni pelodi trav. Najpogostejši simptomi alergij v zgornjih dihalnih poteh so kihanje, draženje v nosu, vnetje dihalnih poti, vnete so lahko tudi oči, velikokrat je prisotna splošna utrujenost.

Alergije lahko vplivajo tudi na spodnje dihalne poti ter povzročajo suh in dražeč kašelj. Pri bolnikih z astmo lahko sprožijo napade težke astme. Kadar so težave intenzivnejše, bolniki potrebujejo zdravila, s  katerimi težave omilijo. Nekateri bolniki z intenzivnimi simptomi potrebujejo zdravljenje z metodo hiposenzibilizacije. Z njo pri bolniku dosežemo stopnjo, ko na alergene reagira manj intenzivno in zato so težave manjše.

Prav je, da bolniki, ko spoznajo, da so preobčutljivi na določene alergene elemente, obiščejo zdravnika
in se dogovorijo, na kakšen način bodo omilil simptome. V nasprotnem primeru lahko bolnik postane preobčutljiv tudi na druge alergene elemente, v nekaterih primerih lahko alergija pripelje tudi do kronične astme.

Vir: STA, 16. 3. 2012

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information