Mar
06

Samomorilne misli je mogoče uspešno zdraviti

Ugledni ameriški sucidolog J. John Mann je minuli teden obiskal Slovenijo in imel tudi gostujoče predavanje v Kopru. Raziskovalca in predavatelja na Univerzi Columbia iz New Yorka v ZDA sta povabila Univerza na Primorskem in Slovenski center za raziskovanje samomora, ki deluje kot samostojna enota znotraj Inštituta Andrej Marušič.

Mann je v svojem predavanju povedal, da samomor ne predstavlja normalnega odziva na stres, pač pa do njega pride, ko je oseba s psihično boleznijo oz. nagnjenostjo k samomorilnemu vedenju soočena z nekim travmatičnim dogodkom, ki povzroči veliko emocionalno bolečino. Zaradi tega oseba izgubi upanje na pomoč ali izboljšanje svojega stanja. Ob tem je poudaril, da je samomorilske misli in čustva mogoče zdraviti, seveda ob predpostavki, da je oseba s težavami pripravljena obiskati strokovno pomoč psihiatra ali psihologa. K taki rešitvi pa ga morajo spodbujati tudi prijatelji in družina.

Vir: STA, 4. 3.2012

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information