Feb
13

Vožnja pod vplivom kanabisa (trave) skoraj podvoji možnost prometne nesreče

kanabisV ugledni medicinski reviji, British Medical Journal, so poročali o vplivu kanabisa (po domače trave) na vožnjo. Članek povzema ugotovitve devetih raziskav, v katerih je sodelovalo 49.000 ljudi. V okviru teh raziskav je voznik po prometni nesreči dal vzorec krvi za testiranje ali pa priznal, da je pred vožnjo užival kanabis. V vseh devetih študijah so primerjali pogostnost prometnih nesreč med tistimi, ki so vozili pod vplivom kanabisa (pogovorno hašiš, trava) in tistimi, ki niso bili pod vplivom te snovi. Vožnja pod vplivom trave podvoji možnost prometne nesreče.

Kljub temu pa znanstveniki niso uspeli odgovoriti na ključno vprašanje, in sicer koliko tetrahidrokanabinola (THC), ki je aktivna snov v kanabisu, je treba zaužiti, da ta negativno vpliva na vožnjo in poveča možnost nesreče.

Kanabis je sicer vedno bolj pogosta nezakonita substanca, pod vplivom katere so vozniki. V letu 2007 je bila izvedena raziskava, v kateri so poročali, da je 15% voznikov v starosti od 17 do 39 let, vozilo pod vplivom kanabisa.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information